A 4 évszakos gumi előnyei és hátrányai

Közeleg a tél! Bár a Trónok harca című kultikus tévésorozat már véget ért, a filmben többször is elhangzó, már-már szállóigévé vált jelmondat minden év őszén aktuálissá válik. Tisztában vannak ezzel az autótulajdonosok is, hiszen ez az az időszak, amikor felkészítjük a kedvenc négy kerekünket a mostoha időjárási körülményekre.

A 4 évszakos gumi fokozatos térnyerése árnyaltabbá teszi az ilyenkor szokásos abroncs-cserét, hiszen egyre többen választják ezt a fajta gumit, kihasználva annak minden előnyét. A történet azonban ennél kicsit bonyolultabb, így nem árt, ha utánajárunk: kell-e nekünk a 4 évszakos gumi, vagy maradunk a jól bevált receptnél. A tisztánlátás érdekében vegyük sorra mindhárom típust. A nyári gumi keményebb keverékből készül, mégpedig azért, hogy a forró, puha aszfalton is tökéletesen fusson. A futófelület mintázata kevésbe tagolt, lamellázottsága pedig ritkább.

7 C0-ig gond nélkül használható. Amennyiben a hőmérő higanyszála tartósan 7C0 alá esik, kézenfekvő téli abroncsra váltani. A téli gumik rugalmasabb anyagból készültek, mélyebb és sűrűbb profillal rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok biztosítják a stabilabb útfekvést és a biztonságosabb haladást. Amennyiben abroncsok vásárlása előtt állunk, érdemes egy harmadik opciót is górcső alá tennünk, a 4 évszakos gumit. Alapjában véve ez a fajta abroncs téli gumi, amely olyan keverékből készül, ami nyáron sem kopik annyira, szemben a tényleges téli gumival.

Évekkel ezelőtt, amikor az all-season gumik gyártása gyerekcipóban járt, nem volt igazán közkedvelt ez a típus, mivel úgy istenigazából semmilyen időjárási körülmény között nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Mára viszont már minden nagy gumigyártó cégnek van saját készítésű 4 évszakos gumija. Ez nem a véletlen műve, hiszen a gyártási technológia rohamos fejlődésének és a mérnökök alázatos munkájának hála jónéhány ilyen abroncs állja meg a helyét azokkal a gumikkal szemben, amelyek kifejezetten az adott évszakra lettek tervezve – így mindenki eldöntheti, melyiknek szavaz bizalmat a felhozatalból.

yatoo