A digitális nyomtatás technológiája

A digitális nyomtatás
A digitális nyomtatás

Az informatika és a technika fejlődése napjainkban szinte minden területre rányomta bélyegét. Nincs ez másként a digitális nyomtatás kapcsán sem, amely többek között gyorsaságánál, költséghatékonyságánál fogva egyre nagyobb teret nyer. Mint sok más gyártási tevékenység esetében, itt is a minél kedvezőbb előállítási költségek elérése a cél, s természetesen az sem mindegy, hogy ez milyen gyorsasággal párosul.

A többféle szolgáltatással dolgozó irodatechnikai cégek, nyomdák előszeretettel választják a digitális nyomtatás által kínáltakat, ugyanis az ofszet nyomtatáshoz hasonlóan kiváló minőséget képes nyújtani, a különbség csupán a gyorsaságban és persze nem utolsó sorban az anyagiakban rejlik. További előnye az eljárásnak, hogy nem csak papír alapanyag használható fel, hanem számos egyéb is, melyeket akár reklámcélra, akár ajándék gyanánt sokan választanak.

Ami a digitális nyomtatás technológiáját illeti, röviden úgy lehetne jellemezni, hogy a használt lézer segítségével létrejött töltésen ragad meg a festékpor, és ez nyomóhenger segítségével hagy végül nyomot a felületen. Ehhez azonban az szükséges, hogy a nyomathordozó ellenkező töltéssel bírjon. Elektromosság, hő, és nyomás tehát együttesen szükségesek ahhoz, hogy sikerrel végződjön a folyamat.

Az elektrofotográfiai módszer felváltotta a korábbi, elég lassúnak bizonyuló nyomtatási formákat, s természetesen a számítógépes vezérlés is fontos szerephez jut esetében. Hála ennek ugyanis, a megrendeléseknél gyakran előforduló változások alkalmával a módosítás nem ütközik akadályokba, és gyorsan kivitelezhető az. Egy új telefonszám, vagy egyéb elérhetőség feltüntetése a szólólapokon pár másodperc alatt megoldható.

S hogy mely területeken is alkalmazzák a digitális nyomtatás technológiáját? A költséghatékonyságnak és a gyorsaságnak köszönhetően elsősorban prospektusok, nagy mennyiségben szükséges szórólapok, tájékoztatók készülnek ezeken a gépeken, melyek egy, vagy többszínes nyomtatásra egyaránt alkalmasak. A postaládáinkban rendszeresen megtalálható marketing célú szóróanyagok, de banki egyenlegértesítőink, vagy a mozijegyek is mind a korábbiakban már részletezett módszerrel készülnek. Hasonló a helyzet az éttermi étlapokkal, műszaki leírásokkal, vásárlási utalványokkal, vagy a használati utasításokkal is, melyekből szintén hatalmas mennyiségre van szükségük a megrendelőknek. Az olcsó és mennyiségi előállítást a digitális nyomtatás teszi lehetővé.

yatoo