A féktárcsa cseréjének fontossága

A féktárcsa minimum vastagsága fontos szempont annak megítélésében, hogy szükséges a féktárcsa csere vagy még várhatunk vele. A fékrendszer használatakor az olyan alkatrészek, mint a fékbetét, fékpofák, fékdobok és féktárcsák folyamatosan használódnak, kopnak. A tárcsák esetében a gyártók mindig megadnak egy minimális értéket, amit el kell érniük. Ha a kopás hatására a vastagság eléri ezt az adatot, akkor érdemes kicserélni, a biztonságos vezetés érdekében.

A fékrendszer és a féktárcsák vastagsága

A fékrendszer a jármű egyik legfontosabb berendezése. Az a feladata, hogy szükség esetén lassítsa, fékezze vagy megállításra késztesse az autót. Ez úgy lehetséges, hogy fékezés közben a mozgási energiát átalakítja hőenergiává, ami jelentős igénybevételt jelent. Az összes alkatrész közül jóformán a fékrendszer az, ami a mindennapok során a legnagyobb terhelésnek van kitéve. Meghibásodása vagy túlzott kopása esetén, a vezetés nagymértékben balesetveszélyessé válik.

Éppen ezért nem feledkezhetünk meg a fékkel kapcsolatos alkatrészek időszakos ellenőrzéséről, karbantartásáról, szükség esetén cseréjéről. A féktárcsa minimum vastagsága olyan érték, amit szem előtt kell tartanunk. Az sem jó, ha túl nagy és az sem, ha túl kicsi. Az ellenőrzés, karbantartás során szükség lehet a féktárcsa szabályozásra. Gyakran előfordul, hogy a tárcsa 2-3 vagy akár 4 mm-el is túl van szabályozva. A túlszabályozott vagy méret alatti tárcsa nem megfelelő, hiszen rossz hőelvezetést biztosít. A tárcsa elrepedhet, deformálódhat, “üthet” és az elfogadottnál nagyobb ingadozást eredményezhet.

Nem szabad hagynunk, hogy a féktárcsa minimum vastagsága a megadott érték alá csökkenjen, hiszen ez esetben olyan vékonnyá válik az anyag, hogy a tárcsa sokkal jobban felmelegszik fékezéskor. Ez azt eredményezi, hogy a fékhatás nem lesz megfelelő. A járművet lassabban tudjuk megállítani, ami számos baleset oka lehet. A féktárcsa csere akkor is fontos feladat, ha a tárcsa felülete nem egyenletesen kopik. Előfordul, hogy bordázat alakul ki rajta vagy a szélénél egy “váll” képződik. A féktárcsa vállasodás gyakori, teljesen normális jelenség. A foltos kopás esetén viszont érdemes nagyobb figyelmet szentelni a tárcsákra, az ugyanis a rossz anyagminőségre utalhat. Egy sport féktárcsa esetében ugyanezekre kell figyelni.

Tudnivalók a féktárcsáról

Számtalan féktárcsa típus létezik, így azok különböző méretben, alapanyagokban és eltérő kopásállósággal rendelkeznek. A féktárcsa dörzsbetét alapanyaga minden gyártó esetében más és más, de mindenképpen találunk benne kötő-, kenő- és töltőanyagokat, valamint fémeket. Fékezéskor, tulajdonképpen nagymennyiségű hő termelődik, ezért minden féktárcsa esetében alapkövetelménynek számít, hogy ilyen esetben ne keletkezzenek szilárdsági problémák, aminek a hatására a fékező erő csökkenni tud.

A féktárcsa jellemzően öntöttvasból, acélöntvényből vagy temperöntvényből készül. Az első fékeknél általában az átlagosnál is nagyobb igénybevétel keletkezik. Ez a magyarázata annak, hogy ezeknél belső szellőzésű féktárcsákat szoktak beépíteni. Ezek abban különböznek a többitől, hogy sugárirányú légcsatornákkal rendelkeznek, amelyekben forgás közben úgynevezett ventilátorhatás keletkezik. A legnagyobb féktárcsa gyártó a Roadhouse, ennek termékeiben nyugodtan megbízhatunk. Természetesen más gyártótól is beszerezhetjük a tárcsákat, de minden esetben ügyeljünk arra, hogy megbízható cég termékeit válasszuk!

Vásárláskor fontos, hogy a féktárcsák és betétek megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezzenek, így ezt is érdemes szem előtt tartani. Arra is figyeljünk, hogy mindig az autótípusunknak megfelelő fékező termékeket válasszuk ki, hiszen ebben az esetben fog maximális hatékonysággal működni a rendszer.

Féktárcsa csere: mikor van itt az ideje?

A tárcsák cseréjére akkor kell sort keríteni, ha a féktárcsa minimum vastagsága a meghatározott érték alá csökken. Mivel minden jármű, fékrendszer és ezáltal féktárcsa más és más, így a kopás mértéke is eltérő. Arról nem is beszélve, hogy ezt az értéket a vezetés stílusa, gyakorisága is nagymértékben befolyásolja.

yatoo