A motorok használatának előnyei és hátrányai

Milyenek a legjobb kezdő motorok? Ez a kérdés minden kezdő motorosban megfogalmazódik, amikor végre belekóstolhat a motorozás nyújtotta élményekbe. Nem könnyű a választás, viszont a hatalmas modellkínálatnak köszönhetően, egészen személyre szabottan vásárolhatunk egy olyan típust, amit nem ununk meg egyhamar és amivel hosszútávra tervezhetünk.

Kezdő motoroknál veszélyes a mohóság

Ez az autók esetében is elmondható. Bár nagy a csábítás, hogy egy több száz köbcentis szörnyeteget irányítsunk, a profi motorozás mégis rengeteg tanulást igényel. Persze, ha megvan a jogsi, akkor sokan hajlamosak elbízni magukat, mondván, hogy már tudnak mindent arról, hogy kell motorozni. Ez viszont nem igaz. A motoros jogosítvány nagyjából annyira elég, hogy egy papírral igazoljuk a KRESZ ismeretét, illetve így már jogunkban áll legális módon motorkerékpárral közlekedni. Még a kezdő motorok irányítása is kihívást jelent, hiszen számtalan olyan szituáció adódhat, amire nem készítenek fel a jogosítvány megszerzésekor. Nagyon hasznos lehet, ha a kezdő motorok beszerzését követően részt veszünk egy vezetéstechnikai tanfolyamon. Így biztonságos környezetben sajátítható el kanyarodás és a súlypont áthelyezése, a fékezés vagy éppen a vészfékezés. Egy ilyen tanfolyam több havi közúti tapasztalatszerzéssel ér fel. Sajnos sokan csak az első nagyobb esés után döntenek úgy, hogy részt vesznek egy ilyen képzésen, amikor már a bőrükön tapasztalják meg, hogy valami nincs teljesen rendben a kezdő motorok kezelését illetően.

cross motor
Cross motor

Fő a fokozatosság a kezdő motorokkal kapcsolatban

Bármin meg lehet tanulni motorozni, ez tény. De nem mindegy, hogy milyen áron! Könnyen kiábrándulhatunk a motorozásból, ha kezdő motornak egy kezelhetetlen behemótot választunk. Nem lehetetlen amatőrként megszelídíteni, de mire addig eljutunk, talán már egy biciklire sem lesz kedvünk felülni. Az első motort úgy érdemes kiválasztani, hogy az lehetőleg minél kezesebb legyen. Ne legyen fárasztó az irányítása és ne okozzon váratlan meglepetéseket. A sportmotorok ebből a szempontból nem jelentenek túl előnyös választást. Nem véletlenül hívják ezeket sportmotoroknak, elvégre pályára lettek tervezve és leginkább ott érzik jól magukat. Továbbá, elég kíméletlenek tudnak lenni, mert alaposan megtorolják a kezdő motorosok hibáját. Tehát fontos az elmélet, a gyakorlat és a tudatos kezdő motorok kiválasztása.

Kezdő motorok túrázáshoz

Szerencsére a legtöbben még mindig inkább az élmény, az életérzés és a kalandvágy miatt döntenek a motorozás mellett. Ennek ellenére még mindig akad egy réteg, akinek csak az számít, hogy minél hangosabban repesztve, 300 km/h-s tempóban bőgesse a gépét, ezzel önmagát és az egész motoros kultúrát lebőgetve. Az igazi motorozás viszont nem erről szól. Hogy melyek a legjobb túramotorok? Azt elég nehéz lenne konkrétan megválaszolni. Más jó egy kezdőnek és más egy profinak. Az sem mindegy, hogy túra vagy sporttúra motorra szeretnénk beruházni. A lényeg, hogy ne köbcenti alapján válasszunk, mert ez önmagában még nem jelent semmit. A köbcenti mellett, fontos a lóerő és az adott modell ára. Hogyha sikerül megtalálni az egyensúlyt, akkor jó eséllyel kiválaszthatjuk a nekünk legjobb túramotort.

Kezdetben 50-60 lóerő bőven elégnek számít. Ennyivel már jól lehet országúton előzni, de városban sem veszélyesen gyors. Így jó eséllyel meg lehet tanulni lendületből motorozni és folyamatosan, súlytalanul venni a kanyarokat. Az 50-60 LE az a tartomány, amiben a kevesebb néha több, pl. a hengerek számát illetően. Így a kéthengeres modellek szintén jól működnek ugródeszkaként.

… és végezetül, hogy miért jó motorozni?

Számos fórumon felmerül a kérdés, hogy egyáltalán mi értelme van? Mások szerint egyenesen be kéne tiltani, mert veszélyes, főként magára a motorosra nézve. Motorozni valóban veszélyes a védelmet biztosító karosszéria hiányából fakadóan, ezért kell ésszel motorozni. Mindazonáltal kihívást jelent és egy semmihez sem fogható élményt kínál. Gondoljunk csak a jármű súlyára és a teljesítmény arányára. A háromdimenziós mozgás, a fékezés, gyorsítás és a jármű mozgatása hamar függőséget okoz.

yatoo