Amerikai autók árverésről: miért ne engedj a csábításnak

Egyre többször lehet csodálatos történeteket hallani arról, hogyan lett valaki egy kifogástalanul működő Dodge Avenger vagy Chrysler Voyager tulajdonosa pár százezer forintért. Senki ne értsen félre, egyáltalán nem lehetetlen megvenni egy amerikai autót, hazaszállítani és honosítani.

Azonban ezeknek a legendáknak van egy vissza-visszatérő eleme, ami a fellelkesített vásárlóknak veszélyes csapdát jelent: az árverések. A tipikus történet szerint hősünk egy árverésekkel foglalkozó oldalon vesz egy amerikai autót potom pénzért, idehajóztatja, megjavíttatja, engedélyezteti és már van is egy járgánya, amit mindenki irigyel.

Itt valójában roncsárverésekről van szó, ahol jobb esetben szétretusált, a valósággal köszönőviszonyban sem álló fotók alapján licitálnak a vevők (gyakran irreálisan magas árat megadva), rosszabb esetben pedig profi csalóknak dőlnek be.

Semmi nem garantálja, hogy az érkezik meg, amit a képeken láttál, amennyiben egyáltalán kapsz valamit. Ha amerikai autót szeretnél, fordulj egy hivatalos, akár független akár márkakereskedőhöz. Vannak cégek, akik kifejezetten ezzel foglalkoznak és rutinszerűen vezénylik le helyettünk ezt a procedúrát.

yatoo