Körültekintően válasszunk szerelőt

Dunát lehetne fakasztani a különféle rémtörténetekkel az autó javítás kapcsán. Bizonyára mindenkinek van egy ismerőse, akinek az ismerősét lehúzta valamelyik autószerelő műhely. De akkor mi a teendő? Barkácsoljunk házilag vagy forduljunk a márkaszervizhez, esetleg még mindig a márkafüggetlen autószervíz számít jó választásnak? A minőségi autó javítás kérdése napjainkban is aktuális, hiszen nincs olyan tulajdonos, aki még ne találta volna szembe magát valamilyen problémával. Elvégre, ami elromolhat, az egyszer el is romlik.

Autó javítás szakszerű keretek között

A legfontosabb dolog talán az, hogy legyünk tájékozottak, amikor elvisszük az autószerelő műhelybe a járművet. A jó szervíznek hamar híre megy, de a rossznak még hamarabb. A kérdés csupán az, hogy valós az aggodalom a szerelőkkel szemben vagy egy idő óta már javult az általános nézet ezzel a szakmával kapcsolatban. Az éremnek két oldala van. A felmérések szerint, minél újabb egy autó, annál biztosabb, hogy a tulaj márkaszervizhez fordul. Ennek ellenére egyáltalán nem garantált, hogy itt nem szembesülhet valamilyen trükközéssel. Volt már rá példa, hogy a márkaszervizes kivette a raktáron lévő új alkatrészt és beszerelte a saját autójába. Így az övéből a hibás darab az ügyfél járművébe került át, amiért természetesen fizetett is.

Minél idősebb egy autó, annál biztosabb, hogy egy márkafüggetlen szerelőműhelyben köt ki. Sokan elfordultak a márkaszervizektől, ezért az autó javítás során a márkafüggetlen műhelyek valóban törekednek az ügyfelek elégedettségére, de elvétve még ebben a szegmensben is találkozhatunk alattomos módszerekkel. Ez főként akkor fordulhat elő, ha fogalmunk sincs arról, hogy mitől működik az autó. A hozzá nem értést kihasználva, bármilyen szakember hülyének nézheti az ügyfelét. Ez már csak a lelkiismeretén múlik. Tehát ezen a téren sem árt tájékozottnak lenni. Manapság a márkafüggetlen szervizek természetesnek veszik, hogyha az ügyfél szeretné végignézni a szerelés folyamatát. Éljünk ezzel a lehetőséggel! Bizonyos esetben ez a márkaszervizeknél is igényelhető, hiszen ezeknek is érdekük, hogy visszacsábítsák a hitevesztett ügyfeleket.

Mennyire veszélyes az autó javítás házilag?

Összességében elmondható, hogy akkor veszélyes, ha nem ismerjük a határainkat. Az sem mindegy, hogy milyen idős az autó, amit szeretnénk megjavítani. Az autó javításnak hajdanában közösségépítő jellege volt. Bizonyára mindenki fejében még él az a kép, amikor a panel parkolójában összegyűlt baráti társaság autó javítás közben sztorizgatott órákon keresztül. Régebben ez is egy alternatíva volt a korábbi modellek egyszerűsége miatt. Az átlagos hobbiszerelő autótulajdonos szakértelme nem sokat fejlődött az évek alatt, viszont az autógyártásban történt technológiai újítások jelentős változást okoztak a gépkocsik összetettségét illetően.

Autó szerviz a hét bármely napján

Tegyük fel, hogy sikerül! Hatalmas az öröm, a szervezetünkben fellépő endorfintermelésnek köszönhetően. Az új alkatrész beszerelése végül is összejött. Utána elmegyünk a kocsival bevásárolni és úton hazafelé lerobbanunk. Hogy miért? Például mert nem a megfelelő nyomatékkal húztuk meg az egyik csavart. Akár ilyen kevésen is múlhat a tartós siker. Aki ismeri a határait az autó javítás terén, az valószínűleg kisebb eséllyel fog fatális hibákat elkövetni. Való igaz, hogy a hibákból okul az ember, de nem mindegy, hogy milyen áron.

Jogszabály egyelőre nincs azzal kapcsolatban, hogy illegális lenne-e a saját autónk szerelgetése. Azzal kapcsolatban viszont van, hogyha ezt esetleg egy bizonyos összegért cserébe csináljuk az udvarunk hátsó részében. Egy olaj-, izzó-, vagy szűrőcsere még otthon is megoldható. De egy motorgenerálnak nem sok jövője van, ha laikusként próbáljuk meg ezeket kivitelezni. Az autó javítás otthon valóban előnyös lehet egy bizonyos szintig, mivel ezáltal valamennyit spórolhatunk, tanulhatunk, de ajánlott ezt egy tapasztalt szerelő társaságában tenni. Sürgős esetben igényeljük valamely Non Stop autószerviz szolgáltatását, amelyek a legtöbb gyors kiszállással, helyszíni autó javítással is foglalkoznak!

yatoo