Autók és járművek vezető nélkül

Autók és járművek
Autók és járművek

Mint a fejlett ipari országokban általában, így Kínában is napirendi téma az önjáró autó kifejlesztése. Kína helyi autógyártókkal és
helyi cégekkel dolgoztat a projekten, legutóbb a legnagyobb kínai autógyártó SAIC és az Alibaba jelentette be partnerségét. Úgy tűnik, hamarosan megvalósulhat a sci-fi egyik központi témája; autók és járművek vezető nélkül.

A SAIC a kísérleti autóiba az Alibaba operációs és navigációs rendszerét használó fedélzeti számítógépet épít be.

A rendszer az információkat az Alibaba felhőjében tárolja majd, ez a fejlesztés későbbi szakaszában a más felhasználók
és autók felé irányuló kommunikáció elsődleges csatornájaként szolgálhat. A cégek fő célkitűzése az egymással és a külvilággal kommunikálni képes járművek kifejlesztése.

Ez rendszer hatékonyabb közlekedésirányítást, biztonságosabb közlekedést hozhat. A hosszú távú tervben egy a fenti rendszert használó, vezető nélküli jármű kifejlesztése is szerepel, melyhez kizárólag kínai fejlesztésű technológiát terveznek felhasználni.

Az emberi vezetőt nélküli autó kizárólag mesterséges intelligenciát és érzékelő rendszert alkalmazva képes
lesz a közlekedési jelzések értelmezésére, hangalapú utasítások végrehajtására, és az utak állapotának felmérésére. A jármű szoftvere a beérkező információk kiértékelése után maga dönt majd az útvonalról, és határozza meg az optimális
sebességet. Az önjáró autó várhatóan jövőre debütál, az első éles tesztekre állítólag már az idei év végén sor kerülhet; a cég három tucat járművel készül a tesztre.

Kovács Rhewa Andrea

yatoo