Autómentő, avagy akcióban a sárga angyal

Nincs is annál lehengerlőbb érzés, mint amikor az utakat „szelve” magunk mögött hagyjuk a kilométereket – és a száguldás örömében a gondjainkat is. Bizony, azok a tapasztalt sofőrök, akik már egy ideje a „pályán”vannak, jól tudják, a vezetés olyan szabadság-élményben részesíti az embert, ami a párját ritkítja. Persze még a legtapasztaltabbakkal és a legelővigyázatosabbakkal is megesik néha, hogy elromlik a verda. Az autó meghibásodása elkerülhetetlen. Előbb-utóbb beüt a menykő, ez amolyan Murphy-törvénye, ami nem kímél semmilyen elektronikus szerkezetet, berendezést és használati tárgyat, a legapróbbtól egészen a legnagyobbig.

A kérdés már csak az, hogyan kezeljük a helyzetet, ha a motor lefullad a semmi közepén? Fő, hogy ne essünk pánikba, hanem higgadtan, megfontoltan lássunk neki a probléma kijavításának. Az igazság az, hogy lehetünk bármilyen tapasztalt hobbi-szerelők, adódhatnak olyan meghibásodások, amelyek láttán a fülünk tövét vakarva realizálódik bennünk, hogy itt mi bizony kevesek leszünk. Mi ilyenkor a teendő? Az autómentő felhívása! Igen, a szóban forgó szolgáltatás kifejezetten az ilyen ügyek megoldására szakosodott profi gárdája villámgyorsan megoldhatja a problémánkat! Mielőtt azonban felhívjuk a sokak által sárga angyalként fémjelzett szolgáltatót, nézzük meg, mi okozhatta a gépjármű leállását.

Amint többé-kevésbe rájöttünk, hogy mi lehet a baj, ragadjunk telefont, és írjuk le részletesen a meghibásodás körülményeit és a tartózkodási helyünket. Az autómentő munkatársa valószínűleg fel fog tenni néhány kérdést a helyzetünkkel kapcsolatosan, igyekezzünk a legjobb tudásunk szerint megválaszolni azokat. Az igazság az, hogy nem minden autómentő megbízható, a ritka, ámde létező rossz példa pedig rontja a szakma renoméját. Mikor számít jónak a szolgáltatás? Elsősorban, ha gyors. Ki szeretne órákat ücsörögni a lerobbant járgánya mellett a semmi közepén? Ugye, hogy senki! Az is roppant fontos, hogy a telefonkönyvünkben lévő autómentő elérhető legyen a nap 24 órájában, hiszen, amint az sajnos a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, az autó meghibásodása nem napszakhoz kötött.

A megfelelő műszaki felszereltség manapság már alap kritériumnak számít, mégis szükséges megbizonyosodni arról, hogy a szolgáltató a helyzet magaslatán áll-e a különféle váratlan helyzetekben. Ugyanez igaz a jó hírnévre is. Ha még nem döntöttük el, melyik autómentő mellett tesszük le a szavazatunkat, érdemes felkérni az ismerőseinket és a barátainkat, meséljenek a tapasztalataikról. Szinte biztos, hogy valaki a társaságban már rendelkezik hasonló ismeretséggel, akár pozitív, akár negatív hatás érte az adott személyt. Ha kellőképpen felkészülünk a váratlanara, és előzőleg bebiztosítjuk magunkat, nem lehet gond. Figyelem! Amennyiben a meghibásodás túlmutat a tudásunkon és szakértő kézért kiált, semmi esetre se próbáljuk meg magunk helyrehozni azt, hiszen könnyen lehet, mire megérkezik a sárga angyal, több teendője lesz, mint azt előzőleg jeleztük – mégpedig a mi hozzá nem értésünkből kifolyólag.

yatoo