Az autók és járművek széles világa

A személyautó kétségkívül megváltoztatta az egész világot. Alapjaiban reformálta meg az emberek közlekedésről alkotott addigi képét. Kezdetben mindenki kételkedett, sőt, a legtöbben nevetségesnek tartották a kattogó masinákat. Viszont, amikor 30 km/h-s „elképesztő“ sebességgel suhantak el a lovaskocsik mellett az első autómobilok, akkor az emberek is kezdték belátni, hogy a motorizációé a jövő. De egyáltalán nem volt egyszerű társadalmi szinten elfogadtatni a személyautó koncepcióját.

Karl Benz az első benzinmotoros személyautó feltalálója

A Benz Motorwagen 1897 szilveszter éjszakáján indult első útjára. Még mai szemmel nézve is érthető, hogy miért kételkedtek benne annyira a kor laikusai. Pedig Karl Benz alkotása elképesztő mérnöki teljesítménynek számított. Az egyhengeres kétütemű benzinmotor egy addig soha nem látott gépezet meghajtására volt képes, aminek a teljesítménye igen szerény 0,9 lóerő volt és a csúcssebessége 15 km/h.

Rohamosan fejlődött a személyautó gyártás

Néhány évtized elteltével az autógyártás fenekestől felforgatta az egész világot. Minden gyorsabban és hatékonyabban kezdett el működni. Az Egyesült Államokban a Ford T-modell megjelenése számított forradalminak, hiszen ez volt az első futószalagon gyártott autó. Az elérhető árának köszönhetően, lehetővé tette az utazást az amerikai középosztálynak is. A sikerét az egyszerű konstrukciójának és célszerűségének köszönhette. Továbbá, az új anyagok és technológiák felhasználása szintén segített a jármű népszerűsítésében. Rengeteget gyártottak belőle, olyannyira, hogy ezt a számot 1975-ig a Volkswagen Bogár megjelenéséig egyetlen autógyártó sem tudta felülmúlni.

A személyautók formavilága a kornak megfelelően

Talán abban egyetérthetünk, hogy ránézésre az első autómobilok a lovaskocsikra emlékeztettek. Mindenütt szögletesek voltak. Az egyre erősebb motorok miatt, nőtt a sebesség, ami felvetette a légellenállás problémáját. Így váltak egyre kecsesebbé, áramvonalasabbá a személyautók. Ez aztán meghatározóvá vált a sportkocsi tervezés során. A mérnököknek még ma is rengeteg fejtörést okoz, hogy miként minimalizálhatnák a sportkocsik légellenállását a teljesítmény érdekében.

Könnyű beleszeretni a sok-sok lóerőbe és az elképesztő sebességbe

Az utcai sportkocsi, ami általában egy kétszemély­es autó manapság már bárkinek elérhető, ha van rá az illetőnek elég pénze. A határ gyakorlatilag a csillagos ég a luxus sportkocsikat illetően. Enzo Ferrari művészi szintre emelte az olasz sportkocsik gyártását. Az autók elképesztő teljesítménye és elegáns vonalvezetése már messziről felismerhetővé tette a márkát. A Ferrarik olyan sikereket értek és érnek el a mai napig a versenypályán, amiről sok autógyártó csak álmodhat. Az 1966-os 24 órás Le Mans autóversenyen történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi a nézők, amikor a két cégóriás, az olasz Ferrari és az amerikai Ford összecsaptak egymással. A Ford a GT40-el megszakította az olaszok sikerszériáját.

Nagyobb utastér, nagyobb kaland

A 7 személyes családi autó az utazás szerelmeseinek készült. Egy kisbusszal már a nagycsaládosok és a kisebb baráti társaságok is nyakukba vehették a világot. Kezdetben egy autó is luxusnak számított. Majd a társadalmi változások hatására, mindkét szülőnek kényelmesebbé tette az életét egy-egy személyautó a háztartáson belül. A nagyobb kiruccanások alkalmával együtt utazni igazán élvezetes, amihez elengedhetetlen egy 7 személyes családi autó. Minél nagyobb, annál többet fogyaszt, így költséges a fenntartása. Az ilyen masinák Plug-in Hybrid kivitelben is elérhetőek. Ezeknek nemcsak a teljesítményük lenyűgöző, hanem a fogyasztásuk is kedvezőbb. Ráadásul sokkal környezetkímélőbb egy ilyen 7 személyes családi autóval közlekedni, mint a hagyományos benzines vagy dízel változattal.

A járművek különleges világában a személyautó az, ami emberek milliói előtt nyitotta meg a világot. A volán mögé ülve semmihez sem fogható szabadságérzet keríti hatalmába a sofőrt, hiszen bárhová kényelmesen eljuthat anélkül, hogy figyelnie kéne a menetrendre, átszállásra vagy a csomagokra vonatkozó szabályokra.

yatoo