Az első lépés a személyautó vezetés világába

Az első jogosítvány megszerzése sokaknak félelmekkel teli időszaknak számít, mások pedig alig várják, hogy végre kezükben tartsák. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok múlik azon, melyik autósiskolára, oktatóra esik a választás, de a vezetéshez való alapvető hozzáállás is befolyásolhatja azt, mennyire bátran és eredményesen közlekednek majd a tanulók a forgalomban. Az autósiskolák hivatalos jegyzékében megtalálhatóak mindazok a szolgáltatók, amelyek közül választani lehet az első jogosítvány megszerzése előtt.

A képzés gyakorlati és elméleti oktatásból áll. Természetesen a közúti elsősegélynyújtási vizsga is részét képezi a folyamatnak. Mi alapján érdemes választani az autósiskolák közül? Melyek azok a szempontok, amelyeket a legtöbben fókuszba helyeznek a beiratkozás előtt? Lehetőség van arra, hogy magunk válasszuk meg az oktatót? Milyen területek jelentik általában a legnagyobb problémát az első jogosítvány előtt álló személyeknek?

Az elméleti oktatás online is lehetséges

Az elméleti oktatás időtartamát jogszabály írja elő, így például B kategóriás jogosítvány esetében 28-szor 45 perces órán való részvétel szükséges. A személyes jelenléti ív aláírása egyfajta megoldást kínál, de az online tartott órák iránt is sokan érdeklődnek. Az elméleti vizsga sikere elősegíthető azzal, ha online vizsgafelkészítő alkalmazásokat használva készül fel a megmérettetésre. Kijelölt vizsgaközpontok végzik az elméleti vizsgáztatást, ehhez a megfelelő számítógépes háttérrel rendelkező helyszín szükséges. Ilyenek rendszerint a fővárosban és a megyei jogú városokban vannak és állnak a vizsgázók rendelkezésére.

Sikeres KRESZ vizsga után jöhet a gyakorlat!

Az első jogosítvány megszerzésének folyamatában a sikeres KRESZ vizsga után jöhet a forgalomban történő vezetés, a dolog gyakorlati része. Sokan tartanak ettől a folyamattól, viszont nagy előny, hogy a legtöbb autósiskolánál lehetőség van az oktató és a gépjármű kiválasztására. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az oktató személye kiemelt jelentőséggel bír a gyakorlati tudás elsajátításában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az oktatók már az első néhány óra után meg tudják ítélni, mennyi gyakorlati órára lesz szükség ahhoz, hogy eredményes vizsgát tegyen a tanuló. Persze sok múlik a higgadtságon mindkét fél részéről és az sem mindegy, mennyire jól tudnak a közös munka során együtt funkcionálni.

Első jogosítvány: érdemes kihasználni a rendelkezésre álló időt!

Sokan türelmetlenek és úgy érzik, már készen állnak a gyakorlati vizsgára. Mások a szükséges magabiztosság hiányában még a megfelelő sebesség megválasztásánál is elhasalnak. Fontos pedig, hogy a forgalom feltartására ne kerüljön sor, hiszen ez balesetveszélyes szituációt is létrehozhat. Az első jogosítvány megszerzésekor a legtöbbeknek több időre van szükségük a gyakorlat elsajátításához, mint amennyi óraszám elő van írva. Ezzel nincs semmi baj, hiszen a cél nem más, mint a biztonságos közlekedés. Fontos tisztában lenni azzal, hogy nemcsak bizonyos óraszámot kell kitölteni a gyakorlati tanulás esetében, hanem a levezetett kilométerek száma is lényeges. Ezeknek megfelelően, minimum 29 óra gyakorlás és 580 ezer kilométer levezetése szükséges.

Első jogosítvány: mennyi az annyi?

Autós iskolánként eltérő költségekkel számolhatunk, de kétségtelen, hogy minél tovább tart a gyakorlati oktatás, annál mélyebben a zsebbe kell nyúlni. Jelenleg az állam által biztosított első jogosítvány támogatás a 20. életévüket be nem töltötteknek jár, akik ‘B’ kategóriás jogosítványuk megszerzése után, maximum 25 ezer Forintot igényelhetnek vissza az elméleti tanfolyam díjából. Ehhez a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához kell a szükséges dokumentumot benyújtani. A jogosítvány igénylés vizsga után a területileg illetékes Kormányhivatalnál lehetséges. Ez a legszebb része a dolognak, hiszen a jövőben már jogosítvány birtokában az utakra lehet gurulni és kihasználni az autós közlekedés kínálta szabadságot. Az első jogosítvány megszerzése izgalmas és felelősségteljes feladat az érdeklődők számára.

yatoo