Biztonságos parkolás tolatóradarral

Annak ellenére, hogy a vezetői engedély megszerzéséhez egy képzésen kell részt venni, aminek a végén egy tesztet is teljesíteni kell, mégis sok sofőrnek okoznak nehézséget az autóvezetés egyes momentumai, különösen a parkolás. Nem mindenki képes tolatóradar nélkül gyorsan eligazodni a kormány és a kerekek forgatásában úgy, hogy közben ne érintkezzen semmivel.

Egy valóban hasznos kütyü

A modern piac nagyszerű lehetőségeket kínál mind a kezdő, mind a gyakorlott járművezetőknek. A parkolássegítő sokat segíthet a nehéz időkben. A minőségi tolatóradar egyes esetekben az autó hátsó lökhárítójába van felszerelve. Ennek a kis eszköznek a jele egy speciális képernyőre kerül, amin a vezető láthatja, hogy mekkora távolságra van a legközelebbi akadály. Az ilyen érzékelők kicsik és a felszerelésükhöz néha kissé bütykölni kell, néhány apró lyukat fúrva a lökhárítóba, kivéve, ha ezt korábban az autó gyártója már biztosította.

esti parkolás

Sok helyre telepíthetőek

Találkozhatunk velük a visszapillantó kamerákban is, ami nagyon kényelmes megoldásnak bizonyul. Ilyenkor nemcsak az akadály távolsága kerül megjelenítésre a képernyőn, hanem a járművezető azt is láthatja, milyen tárgyról van szó és meggyőződhet arról, hogy az károsítaná-e az autót, így időben megállhat.

Egyedülálló érzés parkolás közben

Azok, akiknek volt alkalmuk tolatóradarral felszerelt autóval közlekedni, megértik, milyen kényelmes ez az eszköz. Ez különösen akkor igaz, ha ilyen rendszer nélküli gépjárműben manővereznek, hiszen ilyenkor kevesebb információ származik a tükrökből és szabad szemmel mérjük fel a távolság csökkenését. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért nem tesz minden sofőr az autójába? A válasz egyszerű! Ezeknek a telepítése meglehetősen fáradságos folyamat. Ki kell fúrni a lökhárítót, be kell szerelni az érzékelőket, a vezetékeket át kell húzni az egész szalonon, majd végre kell hajtani a kezdeti beállításokat. A modern technológiáknak hála, ez ma már egyszerűbben is megoldható.

Az egyik legbiztonságosabb autós kiegészítő

Minél több érzékelő van felszerelve az autóba, annál kevesebb a ‘vakfolt’ a parkolás során. A 8 szenzoros tolatóradar szett képes teljes mértékben megadni a szükséges adatokat, így az autó sértetlen maradhat. A működési elv itt ugyanaz, mint a 4 vagy 6 érzékelővel ellátott rendszerekben. Ez az egyik legdrágább és legmegbízhatóbb akadály felismerő eszköz. De van egy kis sajátossága. Annak elkerülése érdekében, hogy elvonja a vezető a figyelmét, amikor előre halad, a tolatóradar csak akkor aktiválódik, ha a fékpedált lenyomják.

Azoknak a gépkocsi tulajdonosoknak, akik nem szeretnek vacakolni a vezetékekkel, a vezeték nélküli tolatóradar mellett érdemes letenni a voksukat, ami jelentősen lerövidíti a csatlakoztatás és a fontos beállítások idejét. És ez még nem minden!

tolatóradar

A technika fejlődése a tolatóradarokat is érinti

A modern autókban folyamatosan növekszik az elektronikus rendszerek száma. Néhányan szórakoztató funkciót látnak el, mások pedig a biztonságért felelősek. Ez utóbbi funkciót látja el a rendszámtábla keretbe integrált vezeték nélküli tolatóradar is, aminek a telepítéshez nem szükséges lyukakat fúrni. Ezért az ilyen berendezések beszerelési folyamata jelentősen leegyszerűsödött. A beépítéséhez nem kell átfúrni a lökhárítót. Az érzékelők a rendszámkeret sarkaiban vannak elhelyezve. Elég csak rögzíteni a keretet a megfelelő helyen. A telepítés jól láthatóan nagyon egyszerű és egy szakember kevesebb, mint 1 óra alatt képes elvégezni.

Mire kell odafigyelni a beszerelésnél?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan működik a rendszámtábla keretbe integrált vezeték nélküli tolatóradar. Nos, tolatáskor az ultrahangos érzékelők aktiválódnak. Ha egy akadály belép a látómezejükbe, értesítést adnak róla. Ajánlott a keretet kissé lefelé, 7–10 fokos szögben dönteni, hogy az érzékelők a talaj irányába nézzenek, mert akkor az alacsony akadályok is jobban észlelhetőek. Különösen óvatosnak kell lenni az érzékelők szögének beállításakor azokban az autókban, ahol a rendszám területe pozitív dőlésszöggel rendelkezik.

yatoo