Egy jó felni megszépíti az autóját – a tuning felnik és a divat

A jól megválasztott tuning felnik épp annyit adnak hozzá az autó megjelenéséhez, mint amennyire vonzza a szemet egy csodás ékszer a hölgyeknél vagy egy elegáns karóra az uraknál. És ahogy a ruhadivatban is fontosak a formák, színek és anyagok, valamint ezek harmóniája, úgy az autók esetén is a gondosan kiválasztott, méreteiben megfelelő és színben is passzoló új alufelni teszi teljessé az összképet. Egyszóval fontos szem előtt tartani, hogy felni vásárlás esetén a szemrevaló külsőn kívül a felni méretei és egyéb jellemzői is meghatározóak. Sőt, a biztonságos közlekedés érdekében a tuning felnik kiválasztásakor, néhány előírt gyártói paramétertől nem is ajánlott eltérni.

Acéltárcsások és alufelnisek

Az autótulajdonosok három csoportra oszthatók. Vannak, akik szerint az autó úgy tökéletes, ahogy a gyártósorról legurult. Szeretik a maga szépségében, tetszik nekik az eredeti felni és elégedettek a jármű megjelenésével. Mások egyszerű használati tárgyként tekintenek kocsijukra. Egy eszköz csupán, amivel eljutnak egyik pontból a másikba. Lényegtelen számukra a külső, eszükbe nem jutna a felni festés vagy bármilyen optikai tuning. Nekik tökéletesen megfelel a gyári acélkerék.

És persze vannak olyan autósok, akik emocionálisan kötődnek kocsijukhoz, sokat adnak a megjelenésére, szeretnek feltűnő autóval közlekedni vagy egyszerűen csak saját ízlésüknek megfelelően kívánják átalakítani. Ők szívesen választanak látványos könnyűfém felnit. Leginkább az utóbbi csoportba tartozóknak kell alaposan megfontolni a döntésüket a tuning felnik vásárlása előtt, hiszen keréktárcsákat általában hosszabb időszakra választ az ember, ráadásul nem filléres kiadásról van szó.

A tuning felnik súlya

Az alufelniket más szóval könnyűfém felninek is nevezik. Már biztosan mindenki hallotta ezt a kifejezést. Ez az elnevezés azonban kissé megtévesztő! Azt gondolnánk, hogy az acélkerékhez képest a könnyűfém keréknek sokkal kisebb a súlya, hiszen ezt sugallja a neve. A valóságban azonban más a helyzet. Azonos átmérő esetén az alufelni akár két kilóval is többet nyomhat az acéltárcsánál. A súlykülönbségnek az eltérő anyagvastagság az oka. Az acélfelniket a tuning felniknél vékonyabb, kb. 0,8 – 1 mm vastag lemezből készítik. Aki tehát alufelni mellett dönt, számolnia kell azzal, hogy a felni magasabb költségén kívül, a többletsúly miatt az autója fogyasztása is nagyobb lesz valamivel. Persze nem túl jelentős a különbség, de mindenképpen észrevehető.

Tuning felnik télen, tuning felnik nyáron

Széles körben bevett szokás, hogy inkább a nyári gumikhoz választanak látványos tuning felniket az autósok, a téli garnitúrát pedig inkább acélfelnikre vagy olcsóbb alufelnikre teszik fel. Nem véletlenül! Télen a csúszós utak, a fagyos környezet és a felsózott, latyakos útfelület sok kárt okozhat. Nem érdemes kitenni ennek a veszélynek a csodás, drága tuning felniket.

Felni méretek

Ahhoz, hogy biztosan a megfelelő tuning felnik kerüljenek az autóra, érdemes tisztában a keréktárcsa jelölésekkel és a felni méretekkel. Nézzünk egy példát a jelölésre: 6J x 15 H2 ET43

  • 6: A hatos szám mutatja a felni szélességét hüvelykben, azaz colban megadva. (1 col = 2,54 cm)
  • J: Itt több betű is elfordulhat, de a J vonatkozik a személyautókra. A kerékpánt-perem magasságát és körvonalát jelöli.
  • 15: A felni átmérőját jelzi, szintén hüvelykben megadva.
  • H2: Ez a kód jelöli a felni peremének kialakítását. Lényegében a felni szilárdságát mutatja meg. Ezen a skálán létezik még H2, FH, FH2, CH, EH2 és EH2+ jelölés.
  • ET49: Ez az úgynevezett besajtolási érték. Valójában a felni függőleges középvonala és a féktárcsára illeszkedő kerékagy távolságát jelzi. Minél nagyobb ez az érték, annál mélyebben helyezkedik el a felni a sárvédő alatt. Vagy másik oldalról nézve, minél kisebb az ET szám, annál jobban kilóg a felni az autóból.

Fő a biztonság!

Felniválasztás során mindig érdemes megvizsgálni az autó műszaki leírásában, valamint a forgalmiban jelzett adatokat. A gyártók feltüntetik azokat az értékeket, amelyektől nem javasolt eltérni a biztonságos közlekedés érdekében.

yatoo