Mire érdemes figyelni robogó vásárlásakor?

Képzeljük el a következő helyzetet: egy átlagos hétköznapon a munkából hazafelé tartva türelmetlenül araszolunk a nagyvárosi dugóban, miközben körülöttünk robogó márkák sokasága cikázik sebesen. Nem is kell elképzelnünk, mert szinte minden nap ezt láthatjuk. És bizony irigykedve nézünk utánuk. Új robogó, használt robogó… Lehet bármilyen robogó, az biztos, hogy gyorsabban közlekedik nálunk. Ilyenkor elhatalmasodik rajtunk a kellemes birtoklási vágy és azon gondolkodunk, merre van a legközelebbi robogó kereskedés.

A motorozás élménye

Na persze nemcsak munkába járás miatt lehet aktuális a robogó vásárlás. Nyáron remekül kiváltja a tömegközlekedést és az autót, akármi is legyen az úti célunk. És persze szert tehetünk egy új gépre pusztán a motorozás élménye miatt is. Bármilyen okból is döntünk a vásárlás mellett, tapasztalni fogjuk, hogy robogó márkák sokasága közül válogathatunk. Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy új robogó mellett tegyük le a voksunkat vagy jól járunk egy használt járgánnyal is?

Egy új robogó varázsa

Amennyiben anyagi lehetőségeink megengedik, bátran dönthetünk egy új robogó mellett. Így biztosak lehetünk benne, hogy mi leszünk az első gazdái. Még nem nyúzta korábban senki, tökéletes műszaki állapotban van, nincsenek javításra vagy cserére szoruló alkatrészek. Ráadásul garanciális járművet kapunk, ami mindig egy megnyugtató érzés. A sok előny mellett csupán azzal az egy kellemetlenséggel kell számolnunk, hogy a bejáratás alatt nem száguldozhatunk 50 km/h feletti sebességgel, amíg meg nem teszünk legalább 800-1000 kilométert. Ám ez igazán apróság egy új robogó varázsához képest.

Döntsünk okosan

Akár új, akár használt modellre szavazunk a robogó márkák közül, biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz könnyű kiválasztani a számunkra ideális típust. Mielőtt a gyakorlatias kérdésekben elmerülnénk, akaratlanul is befolyásolni fogja döntésünket a robogó külső megjelenése, érzelmi kötődésünk valamelyik márkához, a gyártó ismertsége, a típus felszereltsége és persze legfőképpen a vételár nagysága. Ám amennyiben ezeket tisztáztuk magunkban, érdemes alaposan átgondolnunk az alábbiakat is:

  • Az egyszerűbb, olcsóbb és könnyen szervizelhető kétütemű modell legyen, vagy a halkabb, nagyobb teljesítményű, de egyúttal több gondoskodást igénylő négyütemű változat?
  • Fontosabb a kis fogyasztás és gyengébb erőforrás, vagy inkább az erősebb motor és jobb teljesítmény a szempont?
  • Legyen a modernebb, de nagyobb szervizköltségű vízhűtéses változat, vagy elegendő az egyszerűbb, de olcsóbb léghűtéses modell?
  • A nagyobb méretű, kényelmesebb kivitelt válasszuk, vagy a szűkös garázs miatt a kisebb változat a praktikusabb?
  • A földutakon és terepen is használható nagyobb kerékkel szerelt robogó kell, vagy megfelel az aszfaltutakon kényelmesen haladó kisebb kerekű típus is?
  • Csak mi fogjuk használni a motort vagy rajtunk kívül más is motorozik vele?

Amennyiben a fenti kérdésekre tudjuk a választ, úgy alaposan leszűkíthetjük a robogó márkák listáját, megkönnyítve ezzel saját döntésünket.

Használt robogó vásárlása

Ez bizony nehéz ügy. Amikor megtaláltuk a számunkra megfelelő használt robogót, akkor következik a folyamat legkényesebb része. Hacsak nem vagyunk profi motordoktorok, érdemes egy szakértőt magunkkal vinni. Egy hozzáértő a motor beindítása után már a hangjából képes megállapítani a csapágyak és dugattyúk állapotát. Ilyenkor ellenőrizhetjük a lámpák, kapcsolók és visszajelző műszerek megfelelő működését is.

Vásárlás előtt győződjünk meg burkolat épségéről. A törött vagy repedt műanyag felület, a kilazult idomok, helytelen csavarrögzítés sérülésről árulkodik. Feltétlenül menjünk egy próbakört is a motorral vagy bízzuk ezt a szakértőnkre. Egy tesztkör során hamar kiderül, hogy a teleszkóp és a váz nincsenek-e elgörbülve és a motor egyenes, sima futása is könnyen tesztelhető.

Egy picivel könnyebb a helyzetünk, ha a használt robogó garanciával együtt kerül a birtokunkba. Sok olyan kereskedést találhatunk, ahol a használt motorokat bevizsgált és szervizelt állapotban, garanciával árusítják. Bárhol is vásárolunk, legyünk megfontoltak, mielőtt robogónk nyergébe pattanunk.

yatoo