Elkészült Mr. Bean McLaren F1 autója

1997-es gyártású McLaren F1
1997-es gyártású McLaren F1

Rowan Atkison, a legendás Mr. Bean esetlen figuráját életre keltő brit színész még 2011-ben törte össze McLaren F1 típusú autóját. Mr. Bean fanatikus autórajongónak számít, és nem azért vásárolta a ritka és szélvész gyors sportautót, hogy garázsban tartsa, hanem rendszeresen közlekedett is vele.  Egészen 2011. augusztus elejéig, amikor is megcsúszva a nedves úton egy fának csapódott, az autó hátulja, a hírek szerint ki is gyulladt.

Az autó 1997-es gyártású, és mindössze 71 darab készült utcai használatra belőle, ami mára az eredeti 640 ezer fontos árának akár másfélszeresét is érheti, nem csoda, ha Mr. Bean nem a roncstelepre, hanem szervizbe vitte, és nemrég fejeződtek be a javítási munkálatok. A végösszeg 910 ezer font, amit nyílván az önrészen felül Mr. Bean biztosítója térít meg.

A Rowan Atkinson tulajdonában lévő McLaren F1 típusú autó motorja a BMW munkáját dicséri, V12-es és 636 lóerős teljesítményű, és akár a 372 km/óra sebességet is elérheti.

Egy teszt során 1998-ban a McLaren F1 autóból kiiktatták a fordulatszám-szabályozót, és 391 km/óra végsebességet értek el vele, amivel elnyerte a világ leggyorsabb utcai autója címet, amit 2005-ig nem is tudtak elvenni a márkától, egészen a Bugatti Veyron megjelenéséig. A McLaren F1 autó különlegességét növeli, hogy ez volt az első karbon vázas autó a világon, valamint az általános sportautós szokásoktól eltérően nem két személyes, hanem három. A vezető elől ül középen és kétoldalt, kicsit hátrébb van egy-egy hely az utasoknak.

Mr. Bean autója nem most karambolozott először, 1999-ben hátulról beleszaladt egy Rover Metroba, akkor is megjavíttatta, így nem csoda, ha most sem vált meg tőle.

Egy videó a McLaren F1 száguldásáról! Érdemes megnézni!

 

yatoo