Élmény a cross motor vezetése

A természetjárásnak több módja létezik. Van, aki kimondottan gyalogszert szeret kimozdulni otthonról, míg mások igénybe veszik nagy örömmel a technikai vívmányokat. Ezeknek az eszközöknek a birtokában ugyanis lehetőség adódik nagyobb távolságokat megtenni és eljutni olyan helyekre, ahova amúgy nem igazán. Amennyiben nem az aszfaltos utat szeretnénk meghódítani, hanem inkább terepre vágyunk, akkor a cross motor az, amibe megéri befektetnünk.

A cross motor a terepre született

A kétkerekűek ezen tágas és sok típussal rendelkező családja kifejezetten a nehéz körülményekre lett tervezve. Vannak olyan országok, ahol kimondottan nem is engedik a forgalomba ezen kiviteleket, hanem csak az erre megszabott környezetben használhatók.

A cross motor már felépítésében is jól tükrözi az erőt és kitartást. A kerekei nagyon robusztusak, csak minimális kiegészítő elem kap rajta helyet. Sokszor nem találkozunk lámpával és irányjelzővel sem. Az sem ritka, hogy a sárvédő hiányzik róla, vagy ha mégis jelen van, akkor jóformán nem tölt be a dísznél komolyabb funkciót.

Tehát aki nem szereti a sarat, inkább kerülje el a cross motor megülését. Nagy áttétekkel rendelkeznek, erőteljes motorteljesítménnyel, stabil felépítéssel a fogaskerekek és láncok mentén. A fékek szintén jelentős szerephez jutnak.

Miért válasszuk a cross motort?

A motorozás már önmagában egy élmény, amit kár lenne kihagynunk. A cross motor további pluszt nyújt, hiszen olyan helyekre juthatunk el vele, ahová egyébként nem igazán tudnánk.

A nagyon meredek és köves domboldalak sem jelentenek akadályt, de azért ne feledjük el, hogy az állóképességünkre is érdemes lesz rágyúrnunk, hiszen erő kell a cross motor megtartásához. Nem kimondottan a sebesség, hanem inkább az erő az, ami számít, de a nagy teljesítmény az egyenes utakon lehetővé teszi a száguldozást is.

Érdemes kezdőként egy kisebb kivitellel nekilátni a cross motor képességeinek a kitapasztalásához, majd szépen lassan haladni felfelé a kategóriákon. A kapkodás nem vezet jóra. Valamint ne felejtsük el a kiegészítők beszerzését se, amilyen a protektoros ruha, szemüveg, kesztyű és a bukósisak.

yatoo