Filmek és autók – Columbo Peugeot-ja

Ki ne ismerné a Peugeot 403 típusú autót? Azok, akik kevésbé értenek az autókhoz, talán gondolkodóba esnek. Ám, ha azt mondjuk, hogy Columbo autója, akkor biztosan mindenkinek a szemei elé “ugrik” a szürke cabrio, amivel a nyomozó állandóan lefullad. Ez persze nem azért van, mert bármi gond lenne ezzel a gyártmánnyal, a rendezők egyszerűen csak poénosnak vélték, hogy kedvenc nyomozónk nemcsak az ügyei, hanem autója révén is abszurd helyzetekbe kerül. Persze jól gondolták! Ez is hozzájárul ahhoz, hogy Columbo a szívünkhöz közelálló karakterré váljon.

Columbo autója a filmvásznon

Columbo 1968-ban tűnt fel a filmvásznon Amerikában. Az olasz származására mindig is büszke Los Angeles-i gyilkossági nyomozót, Columbo hadnagyot gyűrött ballonkabátjáról, szivarjáról, a soha nem látott feleségéről, kutyájáról, na és persze 1959-es Peugeot 403 kabriójáról ismerjük meg. Ami aztán belopta magát a nézők szívébe, annál is inkább, mivel az első rész vetítésekor még egyáltalán nem gondoltak arra a műsor készítői, hogy sorozatot forgatnának a karakterrel. Ekkor formálták ki igazából Columbo hadnagy karakterét és álmodták meg a kiegészítőket.

A forgatás ideje alatt az autóból több példányt is használtak a filmesek. Ha kicsit tüzetesebben megnézzük a jeleneteket, akkor láthatjuk, hogy a sérülések és az ismertetőjegyek is “változnak”. Ezek egyértelműen utalnak a cserére. Csak egy dolog marad állandó rajta: a 044 APD rendszám. 1978-ban leálltak a sorozat forgatásával és majd csak 10 év múlva, 1989-ben láthattuk újra az agyafúrt Columbo hadnagyot megszokott Peugeot-jával.

Annyi változás történt csak, hogy menet közben az eredeti példányt eladták, így újat kellett keresni. Természetesen, a rajongók nagy örömére, ekkor is egy Peugeot 403-at kapott a hadnagy, csupán a rendszám és a ponyva színe változott az évtizedek során. Ám ez kedvenc nyomozónk lelkesedésén és ravaszságán nem hagyott nyomott. A rendezői gárdának nem volt könnyű dolga, ugyanis az autó nagy ritkaságszámba ment akkoriban. Az Egyesült Államokban nem is forgalmazták. Valószínűleg ez az oka, hogy időközben változik az autó évjárata. Az ‘59-es és a ‘60-as modelleket is láthatjuk a képernyőn.

Peugeot 403 cabriolet a valóságban

Columbo Peugeot -ját 1955 és 1966 között gyártották, míg Európában rendkívül népszerű volt, addig az Egyesült Államokban és Kanadában kevés talált gazdára. A középkategóriás 403-as modell kupé, limuzin, kombi, kabrió és pick-up , benzines, valamint dízelmotoros kivitelben is készült. A gyártással töltött 11 év alatt 1 214 126 darab került forgalomba. Motorja soros, négyhengeres kivitelben készült, 1468 köbcentije 58 lóerőt kapott, ami valljuk be, nem túl sok. Így már érthető, hogy miért kellett 20 perc ahhoz, hogy 100-ra lehessen gyorsulni vele.

A kocsi annak idején igazi gyöngyszem volt az autókínálatban. Egyrészt azért, mert viszonylag olcsón hozzá lehetett jutni. Másrészt pedig azért, mert a korai modellek szögletes orrán lévő króm oroszlánt (ami egyébként a Peugeot védjegye) később eltávolították. Ezzel a modellel indult a Pininfarina és a Peugeot virágzó együttműködése is. A sorozatban látott Peugeot cabrio kétajtós volt és bőrhuzatos ülésekkel büszkélkedett. Emiatt ez a modell drágább volt valamennyivel, mint a nem bőrrel kárpitozott változatok.

A Peugeot 403-at valójában nem is a rendezők, hanem maga a színész, Peter Folk választotta ki az Universal Stúdió raktárából. A ránézésre kissé bohókás színészt eleinte félnótásnak nézték, hogy egy olyan cég autóját választotta, ami kezdetben kávédarálót gyártott. Az autó azonban része volt a megtévesztésnek. Állítólag azért döntött a modell mellett, mert kicsi volt, ütött-kopott és szürke, vagyis pont olyan volt, mintha Columbo négykerekű megfelelője lenne. Ennek ellenére hű volt az “elpusztíthatatlan” jelzőhöz, amivel a stáb illette.

Bárhogy is volt, a Peugeot 403 tökéletes választásnak bizonyult és hozzájárult ahhoz, hogy Columbo karaktere ikonikussá váljon. Ez pedig abban is szerepet játszik, hogy az autórajongók is örülnének, ha egy ilyen típusú kocsiban döngethetnék az utakat.

yatoo