Filmek és autók – Columbo Peugeot-ja

Peugeot 403
Peugeot 403

Columbo 1968-ban – több mint negyven éve – tűnt fel a filmvásznon Amerikában. Az olasz származására mindig is büszke Los Angeles-i gyilkossági nyomozót, Columbo hadnagyot gyűrött ballonkabátjáról, szivarjáról, a soha nem látott feleségéről, kutyájáról, na és persze 1959-es Peugeot 403 kabriójáról ismerjük meg. Ami aztán belopta magát a nézők szívébe, annál is inkább, mivel az első rész vetítésekor még egyáltalán nem gondoltak arra a műsor készítői, hogy sorozatot forgatnának a karakterrel. Ekkor formálták ki igazából Columbo hadnagy karakterét, és álmodták meg a hozzá tartozó kiegészítőket.

Columbo Peugeot-ját 1955 és 1966 között gyártották, míg Európában rendkívül népszerű volt, addig az Egyesült Államokban és Kanadában kevés talált gazdára. A középkategóriás 403-as modell kupé, limuzin, kombi, kabrió és pick-up kivitelben, benzin, valamint dízelmotorral is gyártották. A gyártással töltött 11 év alatt 1 214 126 darab készült.

1978-ban leálltak a sorozat forgatásával, és majd csak tíz év múlva 1989-ben láthattuk újra az agyafúrt Columbo hadnagyot megszokott Peugeot-jával, annyi változás történt csak, hogy menet közben az eredeti példányt eladták, így újat kellett keresni. Természetesen – a rajongók nagy örömére – ekkor is egy Peugeot 403-at kapott a hadnagy, csupán a rendszám és a ponyva színe változott az évtizedek során. Ám ez kedvenc nyomozónk lelkesedésén és ravaszságán nem hagyott nyomott.

yatoo