Filmek és autók – Magnum Ferrarija

Egy csodás sportkocsi minden férfi szívét rabul ejti. Az erősebbik nem képviselőjeként ki ne szeretne egy igazán figyelemreméltó autóval repeszteni? A menő autók iránti vágy lángra lobbanásában a filmeknek is nagy szerepük van. A képernyőn gyakran felbukkannak különleges vagy éppen megmosolyogtató autócsodák, amelyek beszélni tudnak, mint KITT vagy olyan régi autókat idéznek fel bennünk, mint Columbo Peugeo gépkocsija és olyan sok kalandban lesz részük, mint Louis de Funes Citroenjei. De kezdjük mindjárt a legelején! Hogy miért épp Magnum Ferrarijára esik a választásunk az első cikkben? Azért, mert egy Ferrari sportkocsi mindenhol előnyt élvez.

Ferrari, ami majdnem Porsche lett

Ki ne ismerné a 1980–tól 1988-ig futó televíziós sorozatot, aminek főszereplője Thomas Sullivan Magnum, a híres-hírhedt magánnyomozó. Ha most egy hawaii tengerpart, egy tűzpiros Ferrari és egy napszemüveges, lenge virágmintás inget viselő férfi ugrik be, akkor jó nyomon járunk. A megoldásra váró ügyek miatt is érdemes volt megnézni az epizódokat, mégis a történet mit sem ért volna a Ferrari 308 GTS nélkül, ami már önmagában is szemet gyönyörködtető látványt nyújtott. A hölgyeket talán Tom Selleck vonzotta a képernyő elé, a férfiak figyelmét azonban egyértelműen a csodás sportkocsi kötötte le. Nem kizárt, hogy innentől számítva váltak a megszokottnál is népszerűbbé a cabrio autók.

Csak kevesen tudják, hogy a film készítői eredetileg egy Porsche-t képzeltek Magnum szépen megformált, klasszikus bajusza alá. Érdekes belegondolni, hogy milyen lett volna és vajon akkor is ekkora sikert arat-e a sorozat? Az igazság az, hogy most már nehezen tudnánk elképzelni más típusú autót Tom Selleck karaktere mellé. A sorozat lefutása után több mint 30 évvel is az olasz Ferrari 308 GTS tűnik a lehető legjobb választásnak.

A Porsche azért volt nagyon elgondolkodtató a rendezői gárdának, mert a 928 V8-as modell egy német újdonság volt akkoriban. Az ötletet nem is ők, hanem maga az autógyártó cég vetette el, ugyanis nem volt hajlandó extra méretű panoráma tetős változatot építeni a filmesek kérésére. Minden bizonyára ezt azóta már megbánták. Magnum ugyanis világhírűvé tette a sportkocsit, a Ferrari 308 GTS nyitott tetejű, kétszemélyes autót.

Magnum autója, a forgatások sztárja

A Ferrari 308 GTS targatetős volt alapból, így a helikopteres felvételek kiváló látványt nyújtottak akció közben. Ám az alacsony építésű Ferrarit így is át kellett alakítani, hogy Tom Selleck feje ne lógjon ki nagyon a szélvédő tetején. Ha figyelmesen megnézzük a szemből vett jeleneteket, észrevehetjük, hogy még így is kilátszik kicsit Magnum feje búbja. Főleg akkor szembetűnő, amikor felcsapja a baseball sapkáját.

A 8 évadot megélt film alatt háromféle GTS sportkocsi szerepelt a képernyőn és kapta meg az előkelő ROBIN-1 rendszámot.

  • 1. évad – 1978-as Ferrari GTS 3.0 V8, 240LE – jellegzetessége, hogy csak baloldalon van visszapillantó tükör.
  • 2.-3. évad – 1980-as Ferrari GTSi szintén 3.0 V8 201LE – ennek már két visszapillantó tükre volt, ám érdekes módon kisebb a teljesítménye.
  • 4. évadtól pedig az 1984-es Ferrari GTSi Quattrovalvole – 3.0 V8, 230LE volt Tom Selleck társa a filmben.

Természetesen a forgatáson több autót és replicát használtak az akciódús jelenetekben. Erre azért volt szükség, mert így vagy úgy, de mindig megsérült a híres Ferrari sportkocsi. Bár a sorozatban szinte mindig Magnumot látjuk a járműben, valójában nem az övé volt, hanem Robin Mastersé, aki legalább annyira rejtélyes szereplő, mint Columbo felesége. Csak annyit tudunk róla, hogy egy elfoglalt bestseller író, aki a hawaii szigeteken lévő birtok tulajdonosa.

Magnumot a házvezetés, az értékek gondozása, valamint a két dobermann, Zeus és Apollo gondozása céljából alkalmazta. Állítólag kétszer bukkan fel a sorozatban, de akkor is csak a hangját halljuk, először 1981-ben, másodszor pedig 1983-ban. A sorozat leforgatása után, a filmesek úgy döntöttek, hogy a harmadik Ferrarit eladják alig hatvanezer kilométerrel az órájában. A hírek szerint a világhírű sportkocsinak ez idáig összesen 2 tulajdonosa volt.

yatoo