Filmek és autók – Magnum Ferrarija

Ferrari GTS 308A legtöbb filmben felbukkannak különleges vagy épp megmosolyogtató autócsodák, amelyek vagy beszélni tudnak, mint a Kicsikocsi vagy esetleg olyan régi autókat idéznek fel bennünk, mint Columbo Peugeotja, és olyan sok kalandban lesz részük, mint Louis de Funes Citroenjei.

De kezdjük mindjárt a legelején! Hogy miért épp Magnum Ferrarijára esik a választásunk az első cikkben? Talán azért mert egy Ferrari mindenhol előnyt élvez 🙂

A film készítői egy Porschet képzeltek első körben Magnum szépen megformált, klasszikus bajsza alá, ám az olasz Ferrari 308 GTS-t mai napig legjobb választásnak tekinthetjük. A filmes stúdió ugyanis az egész történetet eleinte egy Porsche 928 V8-as akkori német újdonság alá írták. Amiben Magnum magánnyomozásainak valódi nyomatékot is adott volna a 240 lóerős autó. A Porsche ötletét az autógyártó cég vetette el, mert nem volt hajlandó extra méretű panoráma tetős változatot építeni a filmesek kérésére.

Mivel a Ferrari 308 GTS targatetős volt alapból, így a helikopteres felvételek kiváló látványt nyújtottak akció közben. Ám az alacsony építésű Ferrarit így is át kellett alakítani, hogy Tom Selleck feje ne lógjon ki nagyon a szélvédő tetején, ám, ha figyelmesen megnézzük a szemből vett jeleneteknél, még így is kilóg Magnum feje az autóból. Főleg, mikor felcsapja baseball sapkáját.

A nyolc évadot megélt film alatt három féle GTS szerepelt a képernyőn, és kapta meg az előkelő ROBIN-1 rendszámot.

1. évad – 1978-as Ferrari GTS 3.0 V8, 240LE – jellegzetessége, hogy csak baloldalon van visszapillantó tükör.

2-3. évad – 1980-as Ferrari GTSi szintén 3.0 V8 201LE – ennek már két visszapillantó tükre volt, ám érdekes módon kisebb a teljesítménye.

4. évadtól pedig az 1984-es Ferrari GTSi Quattrovalvole – 3.0 V8, 230LE volt Tom Selleck társa a filmben.

 

Természetesen a forgatáson több autót és replicát használtak az akció dús jelenetekben, amire nagy szükség is volt, mert így vagy úgy, de mindig megsérült Robin Masters híres Ferrarija, aki legalább annyira rejtélyes szereplője a filmnek, mint Columbo felesége.

yatoo