Gyakran előnyös a négyévszakos gumi használata

Nagyon nem mindegy, hogy pontosan milyen típusú abroncsokkal indulunk útnak. A laikusok úgy vélik csak a pénzszerzés céljából lettek megalkotva a téli és nyári szettek, pedig a tesztek és a gyakorlat is jól mutatja, hogy ez nem így van.

A sokkal keményebb kialakítású nyári kerekek, a forró aszfalton nehezebben kopnak, mint a jóval lágyabb keverékű téliek. Ezzel szemben a hidegben pedig ez utóbbiak nyújtanak biztosabb tapadást. De akkor mi a helyzet a négyévszakos gumi esetében? Amennyiben létezik ilyen típus, akkor nem lenne elég csak azt használni?

Mikor kerüljön elő a négyévszakos gumi?

Bár a gyártók minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a szezonális típusok előnyeit sikeresen belegyúrják egyetlen kivitelbe, azért valamit mindig el kell hagyni, valaminek a javára. Nem lehet egy gumi kellően kemény és lágy egyszerre, ahogy a lamellák mélysége sem lehet akármekkora és azok iránya sem mutathat bármerre. Így tehát adott a négyévszakos gumi képében egy olyan középkategória, ami igyekszik eleget tenni a kihívásoknak, de szerkezetéből adódóan mégsem elég specifikus.

Kiknek ajánlott a négyévszakos gumi?

Abból adódóan, hogy tudjuk, a négyévszakos gumi bizonyos helyzetekben alul teljesít a vártnál. Felmerül a kérdés, mégis miért van egyáltalán létjogosultsága? Ha valaki rendszeresen ül autóba, mert azzal jár munkába, akkor egyértelműen a megfelelő szettekre kell fókuszálnia és semmit sem a véletlenre bíznia.

Ugyanakkor nem mehetünk el figyelem nélkül amellett sem, hogy sokan csak alkalomadtán használják a gépjárművüket. Ilyen helyzetben teljesen érthető, ha nem szeretnének félévente gumicserére járni. Erre nincs is szükség, ugyanis a négyévszakos gumi pontosan ezen felhasználóknak szól. Elég csak egyszer felhelyezni és egész évben lehet vele közlekedni.

Természetesen itt is fokozottan figyelni kell a kopás mértékére, de még így is megtérülőbb befektetés, mintha pár havonta átszereltetnénk a fennlévő abroncsokat. A négyévszakos gumi tehát megtalálja a célcsoportját, így amennyiben úgy érezzük, hogy ez nekünk szól, akkor rendeljük meg minél hamarabb.

yatoo