Használt autók vs. új autók

Használt autó is lehet jó vétel
Használt autó is lehet jó vétel

Sok esetben kérdés, még a megfelelő pénzösszeg birtokában is, hogy használt autót érdemesebb vagy új autót vásárolni?!

A kérdés nem csak a válság miatt lehet jogos. Érdemes-e több milliót kiadni egy nulla kilométeres autóért, ami ugyanazt tudja, mint használt társa, A-ból B-be juttatja el utasát.

Persze ez nem annyira egyszerű, hisz általában autó vásárlásakor felmerült igényeinket párosítjuk a kiszemelt jármű köré, s ha igényeink és a kiszemelt autó – legyen az használt autó vagy új – találkozik, az átlagos autósból vásárló lesz.

Használt autó vásárlásakor sok mindenre kell azonban oda figyelni. Azzal most nem szeretnék foglalkozni, hogy különösképpen kell az eladóval szemben résen lennünk, ismerve az interneten is keringő rémhíreket, amelyek, ha félig igazak is, ér annyit, hogy maximálisan figyeljünk.

Ha az új autó és a használt autó között kell mérlegelni, akkor figyelembe kell vennünk azt is, hogy ma már a legtöbb autómárka – Audi, Opel, Renault, Saab, Seat, Toyota, Volvo, VW – kínál garancia meghosszabbítást. Sőt, sok esetben az önmagára valamit adó használt autó kereskedés is a bevett autó alapos átvizsgálása után, 6-12 hónapos garanciát vállal.

Kétségtelen, hogy egy fiatal, néhány tíz ezer valós kilométert futott autó, aminek a származását le lehet informálni, vezetett szervizkönyves, kifogástalan motorikus és esztétikai állapotban lévő használt autó a „használt” jelző ellenére is többet ér, többet kérnek érte, mint hasonló „lerobbant” társaikért.

Ebben az esetben azonban a használt autóba beülő tulajdonosnak maradéktalanul meg van az „újautó” érzése, mindez mindenféle értékvesztés nélkül, hisz köztudott, amint egy márkakereskedésből az újonnan vásárolt autót kihozzuk, abban a pillanatban közel 50%-os értékvesztéssel kell számolnunk.

Természetesen ezzel nem azt mondjuk, hogy akinek meg van rá a lehetősége ne vásároljon új autót, csupán, azoknak szeretnénk irányt mutatni, akik az új autó és a használt autó között vacillálnak.

 

yatoo