Használt autók vs. új autók

Egy ideális világban a használt és új autók vásárlása előtt nem kell senkinek aggódnia. Az új autók nem veszítenek sokat az értékükből, a használt autóknak nincsenek rejtett hibái, az eladók és kereskedők talpig becsületes emberek és minden vásárló azt kapja a pénzéért, amit elképzelt. Sajnos a való világban más a helyzet, a legjobb mindenre felkészülni és megfelelő információk birtokában dönteni használt és új autók vásárlása esetén is.

Új autó vásárlás

Vannak olyan emberek, akik nem szeretnek mások után beülni egy kocsiba. Élvezik a tudatot, hogy ők az első tulajdonosok, szeretik átélni a vásárlás és az első kilométerek varázslatos pillanatát. Nos, mindazoknak érdemes nullkilométeres kocsit venni, akik nem riadnak meg az új autók árai láttán, megengedhetik maguknak ezt a kiadást és eltökélten szalonban kívánnak vásárolni. Ők nyilván tisztában vannak vele, hogy az autó értéke a kereskedésből kigurulva azonnal csökken 30 százalékkal. Cserében viszont nem kell aggódniuk a garancia, műszaki állapot, ügyeskedő eladók és visszatekert kilométer számlálók miatt. Hazánkban azonban túlnyomórészt a használtautó vásárlás a jellemző, ami mindig egy emlékezetes pillanat, ám sajnos könnyen rémálommá is változhat egy óvatlan vásárló esetén.

Használtautó vásárlás

Felsorolni is nehéz, mennyi váratlan probléma fordulhat elő. Különösen igaz ez, ha a használtautó magánszemélytől kerül az új tulajdonos birtokába. Egy-egy adásvétel esetén saját anyagi körülményeihez képest általában mindenki sok pénzt kockáztat. És ami a legrosszabb, hogy utólag már nagyon nehéz „visszacsinálni” az üzletet. Még abban az esetben is, ha pár napon belül kiderül, hogy az autónak rejtett hibája volt, az eladó eltitkolt valamit vagy rosszabb esetben a kocsi lopott volt. Érdemes tehát használt és új autók vásárlása előtt is tudatosan döntenünk, alaposan ellenőrizni mindent, de legelőször megválaszolni magunknak, hogy pontosan milyen autóra is van szükségünk. Az alábbi tanácsok segítenek abban, hogy használt és új autók vásárlása is valóban élmény legyen.

Ameddig a takaró ér!

Közismert a mondás: csak addig nyújtózzunk, ameddig a takaró ér. Főként akkor, amikor egy ilyen nagy kiadásra készülünk. A használt és új autók kínálatát nézegetve egyaránt beleeshetünk abba a hibába, hogy olyan kocsit választunk a magasabb felszereltség vagy kevesebb kilométer miatt, amit épp csak ki tudunk fizetni. Így aztán nem marad pénzünk az átírásra, törzskönyvre, biztosításra és egyéb felmerülő költségekre.

Személyre szabva

Más autó kell egy erdésznek, egy hétvégi sofőrnek vagy egy városok között ingázónak. Ugye értjük? Vásárlás előtt gondoljuk át, hogy milyen sűrűn, mekkora távolságokra és milyen utakon használjuk majd a kocsit. Az is fontos, hogy inkább egyedül utazunk benne vagy családi autónak szánjuk. Értelemszerűen az igényeinknek leginkább megfelelő modellek között érdemes válogatni a megfelelő felszereltséggel.

Titkos előélet

Amennyiben egy kiszemelt gépjárműnek nem tudjuk kideríteni az előéletét, mert nem elérhető az Ügyfélkapun vagy nincs szervizkönyv és az eladó sumákol – egyszóval, ha ösztönösen gyanúsnak érezzük a dolgot, akkor jobb lemondani az autóról. A legbiztosabb módszer a barátok vagy rokonok által jó szívvel ajánlott kereskedésben vagy ismerőstől venni az autót, de ha erre nincs lehetőség, igyekezzünk minél jobban leinformálni az eladót.

Menjünk biztosra

Akkor sem szabad feltétel nélkül megbíznunk az eladóban vagy kereskedőben, ha egyébként megnyerőnek és megbízhatónak látszik. Amennyiben úgy érezzük, hogy megtaláltuk megfelelő autót, mindenképpen szánjunk még egy kis időt és plusz költséget az átvizsgálására. Szerencsére ma már rengeteg szakszervizhez elvihetjük az autót egy független szakértői állásfoglalásra.

De ha biztosra szeretnénk menni, akkor találhatunk olyan szakértőket, akiket magunkkal vihetünk a vásárlás során. Ezek a szakemberek általában első pillantásra megállapítják az autó hibáit, rétegvastagság-mérővel felfedik az esetleges korábbi sérüléseket és a speciális műszereikkel egy diagnosztikát is lefuttatnak. Ne feledkezzünk meg a kulcsok, a gumik és az autó műszaki rendszereinek ellenőrzéséről sem!

yatoo