Használtautó kereskedések –avagy miért nem szabad rajongani az autóért?

A felgyorsult világunkban alapvető követelmény a saját autó megléte. Nem is lehet ezen csodálkozni, tekintve a tömegközlekedéssel járó negatív körülményeket, mint például az órákig tartó roppant frusztráló dugót, vagy a nyáron tapasztalt iszonyatos hőséget. Az igazság viszont az, hogy hiába van meg az akarat, nem mindenki engedheti meg magának, hogy új autót vásároljon. Az ilyen esetekben jön jól a B-terv, ami általában két járható utat kínál a leendő autótulajdonosnak: magánszemélytől vagy a használtautó kereskedések egyikéből szerzi be a kiszemelt verdát. Általánosságban elmondható –tisztelet a kevés kivételnek-, hogy mindkét opciónak vannak olyan buktatói, amelyeket tapasztalat híján nagyon nehéz kikerülni.

A tévedés több százezer forinttal is megrövidítheti az embert, így mindenképpen érdemes a kellő tudással és rafináltsággal felvértezni magunkat, nehogy önként és dalolva sétáljunk bele a gondosan felállított, rózsaszín fátyollal letakart életveszélyes csapdába. Az első és legfontosabb lépés még azelőtt történik meg, mielőtt a használtautó kereskedésbe egyáltalán betennénk a lábunkat, vagy felhívnánk őket. Igen, a hirdetés kiválasztásáról van szó. Azok, akik pontosan tudják, mit keresnek, könnyebb helyzetben vannak, mint azok a leendő tulajdonosok, akik csak „kb”ismerik az irányvonalat, és hagyják magukat az árral sodortatni, de még a tutira menők sem lehetnek biztosak a dolgukban.

Ha a hirdetésben a kiszemelt járgány rendszáma ki van takarva, kezdhetünk gyanakodni arra, hogy külföldi portálokról lett a fotó „kölcsönkérve”, és az igazság köszönőviszonyban sincs a képen látottakkal. A hirdetések többnyire rengeteg információval szolgálnak, de ez nem ad okot arra, hogy ne kérdezhetnénk rá ugyanazokra az adatokra, hiszen a telefon másik oldalán lévő személy hanghordozásából, a válaszreakció idejéből sok mindenre fény derülhet, többek között arra, hogy kóklerrel van-e dolgunk vagy sem. Nem árt a használtautó kereskedés munkatársával folytatott beszélgetés főbb szegmenseit lejegyzetelni- a leírt infók a személyes találkozó keretein belül természetesen újra megerősítésre kerülhetnek.

Gyakori eladói trükk, amikor arról informál minket a lelkes, együtt érző salesman, hogy az autót, amit kinéztünk, épp most vették meg, de tud mutatni egy hasonló kaliberű kocsit, sokkal olcsóbban. Acélozzuk meg a lelkünket, és ne dőljünk be az átverésnek! A szóban forgó „vigasz” autó garantáltan olyan hibával operál, ami miatt eddig még a legtörtetőbb eladó sem tudta elpasszolni azt senkinek. Sőt, még ha meg is van a szívünk választottja, akkor se lelkesedjünk! A használtautó kereskedés tipikusan az a hely, ahol tilos az örömmámor, hiszen ez esetben esélyünk sincs megtudni a valós állapotát a kinézett gépjárműnek. Viselkedjünk inkább higgadtan, már-már angolokat megszégyenítő hidegvérrel, és a dörzsölt eladó csapdáit könnyedén átszökkenve hozzuk meg a lehető legokosabb döntést.

yatoo