Ínycsiklandozó mézeskalács házikó

Az ehető házikó
Az ehető házikó

Emlékszem az első mézeskalács házikó receptet, anno egy német újság süteményes oldalairól néztem ki. A legfontosabb hozzávaló a rozsliszt volt, amit akkor még nem igazán lehetett kapni a hazai boltokban. Bezzeg ma már bármi beszerezhető. Persze nagyon sok mézeskalács házikó sima lisztből készül, de az igazi ízét a méz és a jellegzetes fűszerkeverék adja meg. A mézeskalács házikó a formára sütés után összeállításra vár, ami annál nehezebb, minél nagyobb házikót szeretnénk. Amikor már áll a mézeskalács házikónk, akkor következhet a díszítés. Ez tetszőleges, általában a háztetőt, az ablakok környékét és az ajtót szokták kirajzolni, ami leggyakrabban fehér színű tojásfehérje és cukor keverékéből készül. A mézeskalács házikó kertjébe, színes cukorkákat illetve dió és más csonthéjasok terméseit rakják. Ma már nagyon sokféle cukrász díszítőelem létezik, akár marcipánból, akár fondanból. A marcipánfigurákkal és virágokkal, fákkal körbedíszített házikó látványnak sem utolsó, de ízre is fenséges.

yatoo