Kényelmes és biztonságos megoldás az autós kihangosító használata

Az elmúlt években egy nagyon kényelmes opció nyert hatalmas népszerűséget a jármű tulajdonosok körében, ami nem más, mint a mobiltelefon kihangosító autóba. Egy ilyen rendszernek köszönhetően, szinkronizálni lehet a mobiltelefont az autó multimédiás rendszerével, lehetővé téve a beszélgetést a hagyományos autó hangszórókkal, kihangosított üzemmódban. Melyek az előnyei és a hátrányai egy ilyen rendszernek? Saját magunk telepíthetjük-e egy olyan kocsiba, amelyikbe gyárilag nincs beépítve? Erről fogunk a továbbiakban beszélni.

A kihangosító megjelenése

A kihangosító autóba, mint extra újítás megjelenésének oka természetesen a jogszabályok szigorítása volt, a mobiltelefon vezetés közbeni használatával kapcsolatban. Tény, hogy a világ legtöbb országának törvényei tiltják a mobiltelefon használatát, miközben egy jármű mozgásban van, így a vezető csak ezen a rendszeren keresztül folytathat beszélgetést, a kezek használata nélkül. Ezért a mérnökök előálltak azzal az ötlettel, hogy a telefonos funkciókat integrálják egy multimédiás rendszerbe. Technikailag ez a fejlesztés nagyon egyszerűnek tűnt.

Valójában az autó audio rendszere már tartalmazza a fő alkatrészt, a hangvisszaadásra képes hangszórókat. A mikrofon beágyazása és az összeköttetés biztosítása a telefonnal kisebb műszaki és szoftveres integráció kérdése. Rengeteg előnye van a telefon kihangosító autóba való telepítésének. Mit történt ezután?

A gépjárműben az első kihangosító rendszereket a rádión keresztüli vezetékkel szinkronizálták a telefonnal. Később, a vezeték nélküli technológiák kifejlesztésével a hang és az adatok szivargyújtós Bluetooth autós kihangosítón át kerültek továbbítására, a multimédiás rendszerek pedig elkezdték ezt a vezeték nélküli csatornát szinkronizálni. A modern kijelzők megjelenése hozzájárult ahhoz, hogy ne csak hangadatok átadására, de a vezető mobiltelefonjára érkezett szöveges üzenetek felolvasására is lehetőség nyíljon.

Manapság az okostelefonok és a fedélzeti multimédia integrálására szolgáló rendszerek nagyon fejlettek. Az autó audio rendszere képes támogatni a modern okostelefon összes funkcióját, beleértve a kommunikációt, az internet hozzáférést, az internetes üzenetküldők használatát stb. Ebben az esetben, bejövő hívásnál az audio rendszer hangja automatikusan elnémul, de annak befejezése után a zene lejátszása folytatódik.

 

Saját kezűleg is telepíthető

Természetesen az autós kihangosító nagyon kényelmes dolog. Ez a lehetőség azonban nem minden személygépkocsiban biztosított, legalábbis az alapkivitelben. Ugyanakkor, a kereskedők nagyon gyakran felár ellenében kínálják ezt a lehetőséget, aminek határa akár a csillagos ég is lehet. Magától értetődik, hogy egy ilyen borsos árú extra egyeseknek költségesnek bizonyul és sok autótulajdonos szándékosan elutasítja ezt a lehetőséget.

Valójában a kihangosító autóba szerelése saját kezűleg is megvalósítható, minimális költségek mellett. Tehát nézzük meg, milyen lehetőségek vannak a beszerelésére! A műszaki oldal szempontjából, talán a legegyszerűbb a mobiltelefon vezetékes csatlakoztatása a rádiós magnóval. A kihangosító autóba nagyon egyszerűen beépíthető, feltéve, hogy a rádió AUX csatlakozóval van felszerelve. Tehát, ha a kocsi rádiója rendelkezik ilyen kimenettel és ez a mobiltelefonon is jelen van, akkor feltételezhetjük, hogy a probléma megoldódott.

Vannak esetek, amikor kerülni kell a telepítést

Amint látszik, a kihangosító autóba szerelése saját kezűleg is viszonylag egyszerűen megoldható. Bizonyos esetekben indokolt is az ilyen módosítás. De érdemes számba venni, hogy ezek a tippek elsősorban a használt autók tulajdonosainak lesznek megfelelőek. Autókereskedésben vásárolt új autó esetén figyelmeztetni szeretnénk a tulajdonosokat az ilyen jellegű ‘extrákra’. Ez nem annyira a technikai nehézségeknek tudható, mint inkább a személygépkocsira vonatkozó garanciának. Ugyanis a legtöbb kereskedő azt sürgeti, hogy az autós kihangosító a saját szervizükben kerüljön telepítésre, ugyanis azzal érvelnek, hogy egy adott rendszertől való eltérés esetén a garanciát elveszíti a tulajdonos. Amennyiben a járműre már nincs garancia, akkor a kihangosító bátran telepíthető.

yatoo