Kötelező biztosítás – mert kötelező

Kötelező biztosítás

A kötelező biztosítás egy olyan ránk szabott kötelesség, ami nem választható, törvény írja elő, hogy minden gépjárművel rendelkező tulajdonosnak vagy üzembentartónak rendelkeznie kell érvényes szerződéssel.

Kötelező biztosítás nélkül közlekedve az utakon kihágást követünk el, amiért ellenőrzéskor komoly pénzbüntetésre számíthatunk, ráadásul kötelező biztosításunkat ugyanannál a biztosítónál kell megkötni, ahol megszűnt. S, még egész komoly fedezetlenségi díjat is kell fizetni arra az időszakra, amikor biztosítottság nélkül közlekedtünk. Ez az összeg rendszerint a normál kötelező biztosítás díj többszöröse lehet.

Nem érdemes tehát kockáztatni, hanem annak rendje és módja szerint kössük meg időben kötelező biztosításunkat, mert kötelező és értünk, autósokért van.

Két-három évvel ezelőtt is komoly változással kellett szembe néznünk a kötelező biztosítás piacán: megváltozott a kötelező biztosítás díjszámításához használt érték, megváltozott a kötelező biztosítás megkötésének ideje, év közben is tudtunk biztosítót váltani.

Idén januártól bevezetésre került a baleseti adó, majd ezt felváltotta a biztosítási adó, s most a jövőre nézve ismét hatalmas változással állunk szembe. Még az őszi szezon elején elfogadhatja a parlament a többszöri díjhirdetést. Ami azt jelenti, hogy a mostani október 30-án kihirdetésre kerülő díjak mellett, amit 2013. január elsejétől alkalmaznak a kötelező biztosítások megkötésénél, a biztosítók év közben, akár többszörösen is hirdethetnek tarifákat.

Természetesen ezt időben le kell az autósoknak kommunikálni, és már nem csak két országos napilapban, valamint a biztosítók weboldalán, hanem a PSZÁF és a MABISZ oldalain is, mindezt 60 nappal a bevezetés előtt.

Ez előreláthatólag mind a biztosítóknak, mind az autós társadalomnak nyerő változás lesz, hisz ezt már évekkel ezelőtt kezdeményezte a MABISZ, azaz a Magyar Biztosítók Szövetsége, és az FBAMSZ, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

Tehát előreláthatólag két olyan közös érdeket ültetnek törvényi szabályozásba, ami végre kedvezni fog az autósoknak is.

yatoo