Mikor, milyen szélvédőmosót érdemes használni?

A fagy megérkezésével egyetlen autótulajdonos sem képes boldogulni téli szélvédőmosó folyadék használata nélkül. A tiszta üveg jó láthatóságot biztosít a vezetőnek, megtisztítja a jármű ablakait a hótól, sártól és jégtől, ami fontos a biztonságos vezetéshez. Az ár nem mehet a minőség rovására!

Sok tapasztalt autórajongó egyetért abban, hogy nem minden szélvédőmosó folyadék felel meg egy adott gépkocsihoz. Annak érdekében, hogy az ne hagyja cserben a legfontosabb pillanatban, minőségi terméket kell választania! Sok vezető esetében a téli szélvédőmosó folyadék minőségének kérdése háttérbe szorul és annak ára áll az előtérben. Az olcsó tisztítók azonban általában káros összetevőket, például metil-alkoholt is tartalmazhatnak. Miután a sofőr ilyen szert öntött a tartályba, gőzök keletkezhetnek, amelyek rossz hatást gyakorolnak a tüdőre és az idegrendszerre.

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő terméket?

Először is az évszaknak megfelelően kell dönteni. A téli szélvédőmosó folyadék fagyáspontja -20 °C, ami a hazai időjárás tekintetében az esetek többségében elegendőnek bizonyul. Másodszor fontos figyelni a kristályosodási hőmérsékletre is, ami lehet -20, -30 vagy -40 °C is. Harmadszor feltétlenül el kell olvasni a termék kémiai összetételét, a gőz általi mérgezés elkerülése érdekében.

Folyadék választás évszak szerint

Az időjárás szempontjából, háromféle szélvédőmosó folyadék létezik: nyári, téli és négyévszakos. A nyári szélvédőmosó folyadék fagyáspontja 0 °C. Ez sárga, rózsaszín vagy zöld színben kapható. A téli szélvédőmosó folyadékot -20 °C alatti hőmérsékleten ajánlott használni. Ez kék vagy halványzöld színben készül. Az ilyen termékek összetétele minden bizonnyal tartalmazni fog alkoholt.

Koncentrátum vagy kész megoldás?

Téli szélvédőmosó folyadék vásárlásakor sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy melyik a jobb, a koncentrátum vagy a kész oldat? Találjuk ki együtt! A kész keverék azonnal felhasználható, míg a koncentrátumot desztillált vízzel kell hígítani. A lehetséges arányok érdekében, mindenképpen szükséges elolvasni a gyártó utasításait. Az arányok a leggyakrabban az időjárási viszonyoktól függnek, illetve télen a nagyobb mennyiségű koncentrátum kerül felhasználásra.

A gyakorlat azt mutatja, hogy jövedelmezőbb és hatékonyabb koncentrátumot vásárolni, mivel önállóan beállíthatjuk a téli szélvédőmosó folyadékban lévő hatóanyag arányának mennyiségét.

 

Amikor a külső is számít

Az első üveg tisztítására szolgáló oldat megvásárlásakor különös figyelmet kell fordítani a csomagolásra is. Annak tartós, jó minőségű műanyagból kell készülnie és ép címkével ellátottnak kell lennie. A címkén fontos feltüntetni a kémiai összetételt, a gyártás dátumát, a gyártót és a hőmérsékletet, amin a téli szélvédőmosó folyadék használható.

Ne vásároljunk sérült csomagolású vagy címkéjű szélvédőmosót! A minőségi termék mindenben előnyökkel jár és azt nem lehet olcsó műanyagba csomagolni. Érdemes ellenőrizni azt is, hogy mit tartalmaz a csomagolás. Ha belül heterogén összetételt vagy az alján úszó üledéket látunk, az valószínűleg egy olcsó hamisítvány, amit jobb a polcon hagyni.

Ez nem az a dolog, amin spórolni kell

Amint már említettük, a téli szélvédőmosó folyadék árán való takarékoskodás áldozata lehet annak a közismert mondásnak, miszerint ‘a fösvény kétszer fizet’. Előfordul azonban, hogy egy termék ára nemcsak a teljesítménye szintjétől függ. A költségeket befolyásolhatja a márka, a tisztító tulajdonságokat javító további adalékanyagok jelenléte és az illat is. Tegye fel magának a kérdést, hogy mennyibe kerül egy átlagos szélvédőmosó? Válaszoljon automatikusan arra a másik fontos kérdésre is, hogy milyen legyen az illata? Itt mindenkinek érdemes figyelmesen és körültekintően eljárnia, különösen az allergiásoknak és a túlságos érzékeny szaglású embereknek. Ahhoz, hogy finom szagokat élvezhessen az autóban, jól kell választania. Viszont, ha nem fontos Önnek, hogy milyen illatú térben utazik, pénzt takaríthat meg. Reméljük, hogy a cikkünk hasznosnak bizonyul a téli szélvédőmosó folyadék vásárlás során!

yatoo