Miről árulkodnak a gumiabroncs jelölések?

Az autótulajdonosok ritkán foglalkoznak a gumiabroncs jelölések tanulmányozásával, pedig a gumi oldalán található betűk és számok rengeteg hasznos információt tartalmaznak. A gumiabroncs jelölések többek között azt is elárulják, hogy az adott abroncs megfelel-e az autógyártók által megadott előírásoknak. A megfelelő autógumik használata nemcsak az ideális menettulajdonságok elérésében fontos, de elengedhetetlen a biztonságos közlekedés szempontjából is.

Az autógumik feladata

Az autót a végtelen aszfaltcsíkkal kizárólag a négy gumiabroncs kapcsolja össze. Ezért egyáltalán nem mindegy a minősége, terhelhetősége, mérete, kora és légnyomása. A gumiabroncs jelölések ezeknek a fontos információknak nagy részét megmutatják. Minden alkalommal, amikor a sofőr a gázpedálra vagy a fékre lép, a hajtóerőt és a fékerőt a gumi közvetíti az úttestre. Kanyarodás során szintén erőhatás éri az abroncsot, amelynek megfelelve biztosítania kell a gépkocsi stabil úttartását. Érdemes tehát minden autóvezetőnek tisztában lenni a gumiabroncs jelölésekkel.

Jelölések a gumiabroncson

Az autógumik peremén minden esetben látható egy hosszú jelölés, amely különféle számok és betűk kombinációja. Elsőre pillantásra bonyolultnak tűnhet, de könnyű megtanulni a gumiabroncs jelölések szerepét.
Nézzünk egy példát, amelyen keresztül sorra veszünk minden adatot: 195/65 R 16 80S TL

  • 195: Az első három számjegy a gumiabroncs oldalfaltól oldalfalig tartó szélességét határozza meg. Minden esetben milliméterben adják meg és tíz milliméteres rendszerben növekednek.
  • 65: Az abroncs keresztmetszeti magasságának és szélességének egymáshoz viszonyított aránya, amelyet százalékban adnak meg. Amennyiben ez az érték 65, úgy az oldalfal magassága a gumi szélességének 65 százaléka.
  • R: A gumiabroncs felépítésének típusát jelöli. A „R” a radiál szerkezetű abroncsot jelenti.
  • 16: A kerékpánt, azaz keréktárcsa magasságát jelzi hüvelykméretben (col) megadva. Egyszerűbben kifejezve a felni átmérőjét mutatja meg. (1 hüvelyk = 2,54 cm)
  • 80: Ez a szám az úgynevezett súlyindex, amely egyfajta terhelési mutató. A gumiabroncs maximális terhelését jelöli, amelyet kilogrammban adnak meg. Nagyon fontos, hogy a gumi oldalán feltüntetett szám nem a pontos kilogrammot mutatja, hanem kódszámként szolgál. Minden értékhez tartozik egy maximális terhelhetőség. Például: 75=387kg, 80=450kg, 85=515kg, 90=600kg, 95=690kg, 98=750kg
  • S: A sebességindex a gumiabroncsra érvényes maximálisan megengedett sebességet jelöli. Ez a gumiabroncs jelölések egyik legfontosabb része, hasonlóan az előbb tárgyalt súlyindexhez. Minden betűhöz tartozik egy km/h értékben megadott sebességhatár. A megadott sebesség felett már nem biztonságos az adott gumiabronccsal közlekedni. A jelölések: Q–160km/h, S–180km/h, T–190km/h, H–210km/h, V–240km/h, W–270km/h Gumiabroncs vásárlás esetén a biztonság érdekében kötelező figyelembe venni a gyártó ajánlását a súly- és sebesség szempontjából is!
  • TL: Ez a jelölés az angol „Tubeless” kifejezés rövidítése, azaz kizárólag a tömlő nélküli abroncsokon látható. A gyártónak ezt kötelezően jeleznie kell. A tömlős változatoknál a „Tube Type” vagy TT jelzés látható, vagy más esetben egyáltalán nem szerepel rajtuk felirat.

Egyéb gumiabroncs jelölések

A fenti példákon kívül más gumiabroncs jelölések is találhatók a gumi peremén. Érdemes ezeket is megvizsgálni, mert lényeges adatokat rejtenek.

  • DOT4020: A DOT-szám az abroncs gyártási idejét mutatja meg. Épp ezért szinte minden autógumin eltérő szám szerepel. Az első két számjegy a gyártás hetét jelenti, a második két számjegy a gyártás évét jelzi. A példában szereplő DOT4020 tehát azt jelenti, hogy a gumiabroncsot a 2020. év 40. hetében gyártották.
  • RF és XL: A „Reinforced” és az „Exta Load” rövidítéssel ellátott autógumik strapabíró, megerősített oldalfalú abroncsok, amelyeknek nagyobb a terhelhetőségük, mint a megegyező méretű, hagyományos abroncsoké.
  • TWI: Ez jelzi a gumiabroncson található kopásjelzőket. Érdemes időnként ellenőrizni, mert a kopásjelzők egyértelműen mutatják a futófelület vastagságát.

yatoo