Mit kell tenni az autómentő hívása előtt?

Alig van annál kellemetlenebb érzés, mint amikor egy eddig ismeretlen útszakaszon, az éjszaka közepén lerobbanunk. Az említett szituáció még a legtapasztaltabb sofőröket is képes kiborítani. Persze azok a személyek, akik nap, mint nap volán mögé ülnek, valamelyest a gépjármű belső működési elvéhez is kell, hogy értsenek a gyakorlatban, de az igazság az, hogy a szóban forgó témában szerzett alaptudáson túl a legtöbbünk nem kompetens az autószerelés terén.

Mit lehet tenni akkor, ha mégis megtörténik a baj, és –ahogy a cikkünk elején említettük- hangos puffanások közepette lerobbanunk a semmi közepén, híján minden olyan szaktudásnak és tapasztalatnak, amivel újra mozgásra késztethetnénk a kocsit? Nos, a válasz kézenfekvőbb, mint gondolná. Az autómentő, vagy, ahogy sokan szeretik emlegetni, a „sárga angyal” az ilyen és hasonló esetekben nyújt tökéletes választást a kétségbeesett sofőröknek. Léteznek azonban olyan roppant fontos lépések, amelyeket ajánlott végigjárni, mielőtt tárcsáznánk az autómentő. Az első és legfontosabb dolog- és talán a legnehezebb is- a türelem.

Maradjunk nyugodtak, őrizzük meg a hidegvérünket, hiszen, ha elkezdünk pánikolni, nehezen fogjuk kibírni azt a valószínűleg több órás időintervallum végét, amire megérkezik a segítség. Néhány mély lélegzetvétel után érdemes ellenőrizni, mi lehet a hiba oka, amiben, ha nem vagyunk biztosak az első ránézés után sem, az autónk kiskönyve nyújt utolérhetetlen segítséget. Erre azért van feltétlenül szükség, mert az autómentő hívásakor a diszpécser minden esetben kérni fogja a probléma lehető legpontosabb meghatározását. Szerencsére manapság az okostelefonok az erre a helyzetre kifejlesztett applikációi összegyűjtik az aktuális szervizeket a közelünkben, így nincs is más dolgunk, csak kiválasztani a legszimpatikusabbat.

Abban az esetben sem kell kétségbe esni, ha nincs a tulajdonunkban okostelefon, esetleg az lemerült, hiszen a különleges tudakozó az ilyen problémás helyzetekben tökéletesen szolgálja a célunkat. Ha elértük az autómentőt, és elmagyaráztuk a problémánkat, nem marad más hátra, csak a reményteljes várakozás. Ha vontatásra is szükség van, az autómentőn kívül ne keressen más szolgáltatást, főleg ne valamelyik ismerősét vagy barátját, hiszen, a jószándék ellenére könnyen nagyobb baja is eshet az autójának, ha az nem szakszerű szállításban részesül. Ne feledje, előzetes egyeztetéssel arra is megvan az esély, hogy Ön is helyet foglalhasson az autómentőben, útban a legközelebbi lakott település felé, így két legyet üthet egy csapásra, hiszen nemcsak az autó, de a türelmét egyre jobban elvesztő sofőr is biztonságos szállításban részesülhet.

yatoo