Motorolaj keresés autótípus szerint

A motorolaj autótípus szerint kiválasztva kiemelten fontos lépés a jármű optimális működésének érdekében. Az autó használati útmutatója pontos információkkal szolgál arra vonatkozóan, hogy milyen motorolajat érdemes használni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyártók rendszerint nem egy bizonyos márkát ajánlanak, hanem csupán a viszkozitással és a teljesítménnyel kapcsolatos információkat adják meg. A legfontosabb tehát az, hogy a motor működéséhez optimálisan illeszkedő típusra essen a választás. Hogyan válasszuk ki ezt?

Melyek azok a szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a motorolaj kiválasztásakor?

Ahogyan már említettük, a viszkozitás és a teljesítményszint megadása az autó használati útmutatójából megismerhető. Ahogyan az elnevezésből is adódik, a motorolaj a motor kenését biztosítja. A mozgó alkatrészek esetében erre mindenképpen szükség van, hiszen a súrlódásból eredő kopás ilyen módon kiküszöbölhető. A motor igen kényes része az autónak, ha bármilyen meghibásodás adódik vele, akkor bizony komoly költségekkel jár mind a javítás, mind szükség esetén a csere. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy az olajcsere szükséges karbantartási teendő, amit nem érdemes halogatni. A motorolaj által képzett finom réteg lehetővé teszi a megfelelő kenést. Milyen motorolajok között lehet válogatni?

Motorolaj autótípus szerint!

A szintetikus motorolajok mellett, a félszintetikus és az ásványi változatok is megtalálhatóak a kínálatban. A szintetikus motorolajok laboratóriumi körülmények között szintetizált alapanyagokból kerülnek előállítása. A motorolaj autótípus szerint történő kiválasztásakor arra is célszerű ügyelni, hogy mennyi olajat fogyaszt a gépjármű. A régi gépjárművek esetében a tömítési hibáknál szivároghat az olaj, így megnőhet az olajfogyasztás. A ma már hazánkban sem ritkának számító extrém hőmérsékleti viszonyok szintén hatással vannak erre. Ugyanis, ha a motorolaj túlmelegedik, akkor az párologni kezd, így több fogy el belőle, mintha átlagos körülmények között használnánk a gépkocsit. Persze nem mindegy, hogy milyen terhelésnek van kitéve a motor. A nagyobb terhelés természetesen több motorolaj fogyasztással jár.

Milyen motorolajat vegyek?

Az autókarbantartás területén kevésbé tájékozott személyeknek mindenképpen javasolt a szakember felkeresése. A bejáratott autószerelőnél biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő karbantartási munkálatok elvégzésére kerül sor és nem kell plusz költségekkel számolni. A motorolaj cseréjével sem feltétlenül javasolt házilag próbálkozni, főleg akkor, ha nem utántöltésről, hanem a teljes rendszer leengedéséről és újbóli feltöltéséről van szó.

Diesel motorolaj vagy más típus?

Ha profira bízza az olajcserét, akkor egyik sem okoz gondot. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ehhez hasonló karbantartási feladatokat célszerű előre ütemezni és nem ‘túlhasználni’ a kenőanyagokat. A szennyezett olajok ugyanis kevésbé képesek eleget tenni a feladatuknak, ez pedig akár az alkatrészek meghibásodásával is járhat. Az elöregedett olaj aligha képes a megfelelő kenést biztosítani, ellenben a friss és kiváló minőségű motorolaj hamarabb jut el a vezérműtengelyig és biztosítja a szükséges kenést.

Nemcsak az a fontos, hogy a motorolaj autótípus szerint kerüljön kiválasztásra, hanem az olajszűrő kérdése mellett sem mehetünk el. A korábbi szűrő ugyanis valószínűleg részben már eltömődött. Annak érdekében, hogy a lecserélt olaj teljes mértékben megfelelően funkcionáljon, a szűrőből is újra van szükség. Ennek köszönhetően csereperiódusonként új szűrő is szolgálja majd a rendszer optimális működését.

A motorolaj autótípus szerint történő beszerzése alapnak számít, de az olajcserén túl is vannak olyan karbantartási feladatok, amelyek mellett nem érdemes elmenni. A tavaszi hónapokban a gumicsere válik aktuálissá, ami a biztonságos közlekedést szolgálja. A hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedésekor mindenképpen célszerű időpontot kérni a gumiszervizben, ezzel szeretteinket és autóstársainkat is védve az utakon.

yatoo