Motoros órákkal megelőzhető a baj

Mostani cikkünk kissé rendhagyó lesz, mivel, bár a témánk a fiatalabb generáció körében oly nagy népszerűségnek örvendő motorozás, sokkal inkább arra kívánunk rávilágítani, mit követel tőlünk a biztonságos közlekedés, mintsem a szóban forgó járgányok típusát és teljesítményét tárgyalnánk ki. Nos, az a személy, aki motorra pattan, joggal érezheti úgy, hogy szabad, mint a kéklő égen suhanó madár. Az igazság viszont sajnálatos módon az, hogy a szabadságvágytól fűtött sofőrök könnyen kórházi statisztikává avanzsálhatnak, ha nem vigyáznak kellőképpen az utakon.

Kéz- vagy lábtörés, belső vérzés vagy halál? Ki mondja meg, mi a vége a történetnek, ha beütött a baj? Mondjuk ki őszintén: sok a tapasztalatlan sofőr az utakon! Abban az esetben, ha felelősségteljes személyként többen vennének speciális motoros-órákat, a már említett statisztika is jóval barátságosabb formát ölthetne. A motorral való közlekedés sokkal veszélyesebb, mint az autóval való utazás, hiszen az előbbi jármű az utóbbival ellentétben semmilyen védő burokkal nem veszi körül a gépjárműt irányító embert.

Magyarországon a legtöbb motoros iskola a 250 köbcenti kerékpárokat preferálja, így a gyakorlás is ezen a típuson történik. Ezek a nem túl nagy paraméterekkel operáló „vasak” kiválóak a kezdő motorosoknak, így könnyen elsajátítható az irányításukkal kapcsolatos minden fontos tudnivaló. A gyakorlatban is átültetett tudás nem egy esetben mentett már meg életet, így mindenképpen érdemes kihasználni az említett oktatási intézmények nyújtotta remek lehetőséget. Az órák hosszát, gyakoriságát és árát iskolája válogatja, ám azt tapasztaljuk, a legtöbb intézmény maximum két hetes időintervallumra osztja be az elméleti és gyakorlati oktatást.

Természetesen a teljesítményünket okirattal is jutalmazzák, amely bizonyítja, megvan a szükséges gyakorlatunk és tudásunk a közlekedéshez. A tudás viszont önmagában nem garantálja a sikert és a biztonságos utazást, hiszen könnyen előfordulhat, hogy nem a mi hibánkból leszünk baleset áldozatai. Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb sérüléssel ússzuk meg a balesetet, elengedhetetlenül fontos a megfelelő minőséget képviselő motoros felszerelés viselése. A sisak mellett a lábszárvédő is hatalmas szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, így ne odázzuk el azok vásárlását sem.

yatoo