Néhány szó az elektromos autó töltők használatáról

Az elmúlt pár évben az elektromos autózás egyre nagyobb népszerűségnek örvend és gombamód szaporodtak meg az elektromos autó töltők és töltőállomások. A trend pedig csak folytatódni fog, hiszen egyre többen ruháznak be egy elektromos járműbe. Ráadásul több ország is tervezi, hogy idővel betiltja a kizárólag benzines és dízel autók értékesítését. Az elektromos autó működése lényegesen környezetbarátabb, kisebb zajkibocsájtással jár. Bár áruk jelenleg elég magas, azonban a megspórolt benzin árán idővel megtérülő beruházás is lehet. Mostani cikkünkben megnézzük, mit kell tudni a töltők típúsáról, az elektromos autó töltési időről vagy a töltési lehetőségekről.

Hogyan kell tölteni az elektromos autókat?

Az elektromos autó töltők többféle típusban léteznek, és az autók töltésére is különböző megoldások. Tölthetjük őket akár otthon is, de lehetőség van elektromos autó töltőállomás igénybevételére is. A legtöbb elektromos autó akkumulátor lítium-alapú, akárcsak a mobiltelefon akkumulátora. Ehhez hasonlóan az autóban lévő akkumulátor is idővel elromlik, hamarabb lemerül és a hatótávolsága is csökken. Esetükben is fontos, hogy ne töltsük túl vagy ne rossz feszültséggel próbálja őket tölteni.

Elektromos autó töltése otthon

Az otthoni elektromos autó töltők esetén alapvetően két lehetőségünk van. Használhatunk szabványos konnektort, ami közvetlenül az elektromos hálózatra csatlakozik, vagy telepíthetnek egy fali töltőt a sokkal gyorsabb töltés érdekében. Ezeknek az úgynevezett gyorstöltőnek 1 vagy 3 fázisuk van és nagyjából 3,7 kW teljesítményre képesek. Használatuk előtt szükséges felülvizsgálni az elektromos rendszert, hogy bírja-e a plusz terhelést – ehhez sokszor az otthoni áramhálózat teljesítményének bővítése is szükséges lehet.

 

Nyilvános töltőpontok

A nyilvános töltőpontok használata meglehetősen egyszerű és folyamatosan egyre több ilyennel találkozhatunk. Ezek már jellemzően nagyobb, akár 22 kW teljesítményre is képesek. Ha nem is töltjük fel teljesen gépkocsinkat például egy vásárlás alatt, fél óra alatt azért 15 – 20 kilométer hatótávolságnak megfelelő energiaszint elérhető. A munkahelyi töltés is nagyon kényelmes, az autó gyakran hosszabb ideig parkol ott. A munkahelyi töltők általában ugyanazt a töltési időt nyújtják, mint az otthoni töltés. Ezeket a töltőpontokat a legtöbb esetben nem kábellel, hanem csatlakozóval lehetséges használni. Míg a kábeles töltő végét egyenesen az autóba kell dugni a töltéshez, addig a csatlakozóba az autós saját kábelét szükséges csatlakoztatni, így ekkor kéznél kell, hogy legyen a saját elektromos autó töltőkábel.

Villámtöltők

A villámtöltők nem váltóárammal, hanem nagyfeszültségű egyenárammal működnek. Nagy teljesítményre képesek, akár háromnegyed óra alatt is nyolcvan százalékos szintre tölthetik az akkumulátort. A költségeit figyelembe véve ezeket általában magasan kihasználtságú helyekre szokták telepíteni, jellemzően autópályák mentén, pihenőhelyekre és benzinkutakra, ahol például a hosszabb távot utazók rövid idő alatt tudnak a töltéssel végezni.

 

Mennyi egy elektromos autó töltési ideje?

Ez egyfelől függ az elektromos autó töltők típusától, másfelől pedig magától az akkumulátoroktól is. Az otthoni elektromos autó töltő a 220 V-os váltóáramot használja az autók töltésére, így nagyjából egy éjszaka, általában 8-10 óra alatt tölti fel az autót maximális töltőárammal. Egy nagyobb teljesítményű akkumulátor esetén a szükséges idő pedig akár 24 óra is lehet. A gyorstöltőnek általában 4 és 12 óra közötti időre van szüksége az akkumulátor teljes feltöltéséhez, szintén attól függően, hogy mekkora teljesítményű akkumulátorról beszélünk. A villámtöltő pedig akár kevesebb, mint egy óra alatt is el tudja érni a 80 százalékos töltöttségi szintet. Az, hogy teljes töltéssel mekkora távolságot lehet megtenni, szintén az akkumulátor függvénye, de akár 100-400 kilométer is lehet a hatótáv egyetlen töltéssel. A töltés díja lényegesen alacsonyabb, mint a benzinköltség, még a nagyobb teljesítményű akkumulátorok esetén is.

yatoo