Ön mit tud az autója gumi váltóméretéről?

Nem vitás, hogy az autó tulajdonosokat rengeteg felelősség terheli. Ez elsősorban onnan adódik, hogy a hiányos vezetői kompetencia, illetve a gépjármű nem megfelelő műszaki állapota könnyen balesethez is vezethet. Éppen ezért roppant fontos mindig eleget tenni az autóval kapcsolatos követelményeknek, és felvértezni magunkat azzal a tudással, ami elengedhetetlen a zökkenőmentes, biztonságos közlekedéshez. Az olajozottan működő motor, a hibátlan fékrendszer mellett az autó gumiabroncsai is hatalmas szerepet kapnak – már ami a biztonságos közlekedést illeti.

Érdemes tisztában lenne a gumi váltómérettel is, illetve azzal, hogy mit takar ez a fogalom. Abban az esetben, ha még kocsi vásárlás előtt, esetleg kezdő vezetőként először áll a gumicsere mizériája előtt, tartson velünk- rövid cikkünkben gyorstalpalót tartunk a témával kapcsolatban, ami hasznos lehet nemcsak a kezdő, de a „haladó” sofőröknek is. Nos, kezdjük az elején. Azzal mindenki tisztában van, hogy az autó alatt lévő gumikat bizonyos időközönként le kell cserélni. De mi ez az időintervallum, amihez igazodni kell? A hőmérő majd megmondja! Bizony, ha azt látjuk, a szóban forgó eszköz higanyszála huzamosabb ideig 7 Celsius fok alatt tartózkodik, eljött az ideje a téli „lábelinek”.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a téli szettünkkel a hónunk alatt meg kell, látogassuk a szervizest, aki a jóval puhább, barázdáltabb téli zimankóra tervezett abroncsot felhelyezi a nyári gumi helyett. A tendencia fordítva is működik: a hőmérőhöz igazítva, ha azt látjuk, hogy a hőmérséklet 7 Celsius fok fölött van, cseréljük fel a téli gumit a nyári cipellőre. A gumiabroncs esetében nagyon is számít a méret, hiszen minden autónak, illetve guminak van egy száma, amire felelősségteljes tulajdonosként ragaszkodnunk kell. Ezt a számot szakkifejezéssel gumi méret tartománynak hívjuk, és az abroncs oldalán van jól észrevehetően feltüntetve.

De mi van akkor, ha sürgősen szükségünk van a cserére –mert például megsérül a gumi, és kivitelezhetetlen a vezetés-, ám nem találunk a gépjármű által kívánt pontos terméket sehol a piacon. Várjunk, amíg megtaláljuk a tökéletes készletet, esetleg létezik egy úgynevezett B terv is? Szerencsére az utóbbi az igaz, és itt jön igazán képbe a címben szereplő gumi váltóméret kérdése is. Az ebben a tartományban lévő abroncsok kissé eltérnek a standard követelménytől, de még mindig az elfogadható spektrumon mozognak. A felni átmérője, magassága és szélessége alapján számos olyan egyéb márka és típus létezik, amelyek ráillenek a mi autónkra is, és biztonságos vezetést garantálnak. Abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak, hogy melyik gumi váltóméret lenne aktuális a számunkra, az interneten számos olyan kalkulátort találunk, amelyek segítségével villámgyorsan kiderülnek azok az opciók, amelyekkel nyugodt szívvel élhetünk.

yatoo