Szivattyúk és merülők mindennapjainkban

Szivattyúk

Kertünk gondozásában, otthonunk vízellátásában kiemelkedően fontos szerepet játszik a talajban található víz, mely majdnem mindenhol ott rejlik, és csak le kell ásni, fúrni hozzá, hogy aztán kiaknázhassuk. Erre találták ki a szivattyúkat. Ezek a szerkezetek a mélyből hozzák fel a vizet, egész elképesztő magasságokba is képesek felszívni, hogy aztán öntözésre és egyéb dolgokra használhassuk.

Jól emlékszem még, a nyolcvanas években a mi kerti kutunkból is búvárszivattyúval hoztuk fel a vizet, körülbelül harminc méteres mélységből. Bár ez a szivattyú egy meglehetősen olcsó beruházás, de teljesítménye alacsony és megbízhatósága, élettartama sem az igazi. Membrános megoldással működik, ami nem képes akkora nyomást kifejteni, hogy komolyabb mélységekből felpumpálja a vizet. Nagy, berregő zajával pedig nem fogjuk a szomszéd szívébe belopni magunkat.

Ma már sokkal elterjedtebbek a csőszivattyúk, melyekben egy beépített turbina lapát forog nagy sebességgel, ennek köszönhetően jóval nagyobb nyomás kifejtésére képes, nagyobb teljesítménnyel, mint a búvárszivattyú. Hasonlóan hengeres szerkezetű, de sokkal kevésbé vaskos, súlya is kisebb.
Kevesebbszer romlik el, szerelésével nem kell annyit pepecselni és ma már nem is kerül sokkal többe, mint elődjei. A jobbak nem valahol félúton vagy még feljebb szedik fel a vizet, hanem az egész csőszerkezet legalján, tehát nem kell olyan mélyre ereszteni őket.

Végül meg kell említeni a merülő szivattyúkat is, melyeket rendszerint csőtörésnél vagy egyéb, nagy mennyiségű, nem tiszta víz eltávolítására használnak. Nagy teljesítménye miatt nagy erővel képes hatalmas mennyiségű vizet rövid idő alatt ősszegyűjteni és máshová pumpálni.

Ezek a mindennapokban leggyakrabban használatos szivattyúfajták, mellettük számos egyéb, speciális célra kialakított fajta létezik. Nélkülük sokkal nehezebben tudnánk az odalent rejlő vízhez hozzájutni, vagy azt két hely között mozgatni.

yatoo