Tudnivalók az adó 1% felajánlásáról

Tudnivalók az adó 1% felajánlásáról
Tudnivalók az adó 1% felajánlásáról

Az adó 1% felajánlására minden olyan személy jogosult, aki személyi jövedelemadó-bevallást, egyszerűsített bevallást, adónyilatkozatot ad, adókötelezettségeit teljesíti. Bár, mostanában már egyre többen rendelkeznek adójuk felajánlható részéről, sokan még ma sem tudják, hogy miképp tehetik azt meg.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében, nem csak magánszemélyek, hanem őstermelők és egyéni vállalkozók is dönthetnek adójuk 1+1 %-nak felajánlásáról. Mindazok, akik adóznak az összevont jövedelemadó-alapjuk után, jövedelemadójukat határidőre befizetik, rendelkezhetnek adójuk 1+1% -a felett.

A kedvezményezetteket két csoportból választhatják ki, ám csoportonként csak egyet támogathatnak, ha csak az egyik csoportból választunk kedvezményezettet, akkor a másik 1% marad az államkasszában. Ha ugyanabból a csoportból jelöljük ki a kedvezményezetteket, akkor érvénytelen marad a felajánlás, és az 1+1% szintén az államnak marad.

Fontos, tehát figyelemmel eljárni az adó 1% felajánlása során és a kedvezményezettek megnevezésében. Mert meg lehet úgy érezzük helyesen cselekszünk, ha két civil szervezetnek, alapítványnak ajánljuk fel adónk szeletkéjét, ám épp ezzel fordul visszájára a dolog, mert érvénytelenítik felajánlásunkat.

Az adó 1+1%-nak helyes felajánlása során 1 egyházi kedvezményezettet nevezhetünk meg és egy civil szervezetet.

Az egyházi kérdésben talán a legkönnyebb a döntési helyzet, főleg azok számára, akik valamelyik felekezethez tartoznak, a civil szervezet kérdésében már sokkal bővebb a kínálat és egyben a lehetőség, hogy kinek segítsünk.

És itt a bő kínálat bizonytalanságra is adhat okot, ha felmerül bennünk, kinek segíthet adónk 1%?

Ha kicsit mindenki belegondol, hogy ő is volt gyerek, neki is voltak aggódó szülei, mikor betegen feküdt napokon át, akkor egyértelmű, hogy azokon a beteg gyerekeken segíthetünk legtöbbet, akiknek életük függ attól, hogy szüleik megtudnak-e fizetni egy drága gyógykezelést, vagy sem.

yatoo